Kremrole-tento cukrářský klenot s tváří starých časů stále žije a je stále oblíbený. Z dětství si ho určitě jako já pamatujete naplněný sněhem z bílků, ale dnes už se plní různě, třeba šlehačkou, mascarpone, nebo i vanilkovým krémem. Tato sladká, křehká spirála z pečeného těsta se k nám stále vrací a je jedním z receptů, které přežívají generace.

Kremrole nazývané i trubičky jsou cukrářskou klasikou střední Evropy a jejich název vychází z německého “Kremrolle” tedy krémová rolka. Kremrole byly často podávané na poutích, slavnostech a jarmarcích, protože se daly chytit do ruky a přitom měli noblesu zákusků z cukrárny. Kremrole není jen zákusek, je to vzpomínka na časy, kdy babička vytahovala z trouby plech a okna se zamžila sladkou vůní.

Recept na variabilní kremrole z domácího těsta

Ingredience potřebné na přípravu kremrolí plněných bílkovým sněhem i vanilkovým krémem

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • vejce na potření

Vanilkový krém

  • 500 ml mléka
  • 2 balíky smetanový vanilkový pudink v prášku
  • 2 žloutky
  • cukr dle chuti
  • trochu másla
  • asi 3/4 másla na vyšlehání

Bílkový sníh

  • 150 g bílků
  • 300 g cukru
  • 60 ml vody na rozvar

Postup přípravy kremrolí krok za krokem

Trubičky

1. Máslo vyšleháme se smetanou a špetkou soli a necháme odstát 24 hodin.

2. Nakrájíme na pruhy a motáme na máslem omaštěné plechové trubičky.

Těsto nakrájíme na pruhy a motáme na trubičky vymaštěné máslem.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto nakrájíme na pruhy a motáme na trubičky vymaštěné máslem.

3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.

4. Polovinu trubiček naplníme vanilkovým krémem, který připravíme uvařením pudinku, který vychladíme a smícháme s vyšlehaným máslem. Nakonec jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku.

Obrázek receptu na Variabilní kremrole z domácího těsta - lze plnit bílkovým sněhem i vanilkovým krémem
Foto: cooky.cz, Recept na Variabilní kremrole z domácího těsta – lze plnit bílkovým sněhem i vanilkovým krémem

5. Druhou polovinu trubiček plníme bílkovým sněhem. 200 g cukru zalijeme vodou a vaříme na cukrový rozvar. Zároveň si bílky vyšleháme za přidávání zbylého cukru do hustého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty 115 stupňů, pomalu za stálého šlehání jej nalíváme do sněhu. V šlehání pokračujeme do mírného zchladnutí a zpevnění sněhu.

Trubičky naplníme pomocí cukrářského zdobícího sáčku a poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Klasické kremrole se sněhem, tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu

Klasické kremrole se sněhem – tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu

Výtečné sněhové kremrole z domácího těsta

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest