Kremrole-tento cukrářský klenot s tváří starých časů stále žije a je stále oblíbený. Z dětství si ho určitě jako já pamatujete naplněný sněhem z bílků, ale dnes už se plní různě, třeba šlehačkou, mascarpone, nebo i vanilkovým krémem. Tato sladká, křehká spirála z pečeného těsta se k nám stále vrací a je jedním z receptů, které přežívají generace.
Kremrole nazývané i trubičky jsou cukrářskou klasikou střední Evropy a jejich název vychází z německého “Kremrolle” tedy krémová rolka. Kremrole byly často podávané na poutích, slavnostech a jarmarcích, protože se daly chytit do ruky a přitom měli noblesu zákusků z cukrárny. Kremrole není jen zákusek, je to vzpomínka na časy, kdy babička vytahovala z trouby plech a okna se zamžila sladkou vůní.
Recept na variabilní kremrole z domácího těsta
Ingredience potřebné na přípravu kremrolí plněných bílkovým sněhem i vanilkovým krémem
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- vejce na potření
Vanilkový krém
- 500 ml mléka
- 2 balíky smetanový vanilkový pudink v prášku
- 2 žloutky
- cukr dle chuti
- trochu másla
- asi 3/4 másla na vyšlehání
Bílkový sníh
- 150 g bílků
- 300 g cukru
- 60 ml vody na rozvar
Postup přípravy kremrolí krok za krokem
Trubičky
1. Máslo vyšleháme se smetanou a špetkou soli a necháme odstát 24 hodin.
2. Nakrájíme na pruhy a motáme na máslem omaštěné plechové trubičky.
3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.
4. Polovinu trubiček naplníme vanilkovým krémem, který připravíme uvařením pudinku, který vychladíme a smícháme s vyšlehaným máslem. Nakonec jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku.
5. Druhou polovinu trubiček plníme bílkovým sněhem. 200 g cukru zalijeme vodou a vaříme na cukrový rozvar. Zároveň si bílky vyšleháme za přidávání zbylého cukru do hustého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty 115 stupňů, pomalu za stálého šlehání jej nalíváme do sněhu. V šlehání pokračujeme do mírného zchladnutí a zpevnění sněhu.
Trubičky naplníme pomocí cukrářského zdobícího sáčku a poprášíme moučkovým cukrem.

Klasické kremrole se sněhem – tradiční stoletý dezert stále hvězdou našeho stolu

Výtečné sněhové kremrole z domácího těsta
pozn.: částečně upraveno AI