Tento předkrm nejen skvěle chutná, ale také vypadá originálně a na stole udělá velkou parádu. Na dnešní spirály z listového těsta potřebujete kromě samotného listového těsta pouze pár ingrediencí a vidličky nebo lžíce. Zajímavé je použití sýru Mozarella přímo nastrouhaného na těsto.
Spirálky lze péct i na plechu, ale takto pověšené budou mít hezčí tvar a krásnou barvu ze všech stran. Trik je v povysunutí mřížky v troubě, lžíce zavěste a pootočte, aby nevypadli a hurá pečeme! Pod zavěšené lžíce si dejte radši plech, aby vám kapající sýr a tuk ze slaniny nezašpinil troubu.
Recept na Spirálky z listového těsta: křupavý, sýrový, úžasně vypadající a chutný předkrm na párty
Ingredience potřebné na přípravu spirálek
- 500 g listového těsta
- 200 g sýru Mozarella
- 20 g petržele
- 200 g slaniny
Ingredience potřebné na náplň
- 2 ks nakládaných okurek střední velikosti
- 10 g kapary
- 10 g kopru
- 10 g zelené petrželové natě
- 200 g majonézy
- 10 ml citrónové šťávy
- 150 g smetanového sýra
- 1 stroužek česneku
Postup přípravy předkrmu z listového těsta
1. Listové těsto rozválíme na placku anebo použijeme čerstvé rozválené listové těsto.
2. Těsto rozkrojíme na dvě poloviny.
3. Mozarellu nastrouháme na hrubém struhadle a rovnoměrně navrstvíme na jednu polovinu těsta.

Tradiční závin ve čtyřech podobách – makový, ořechový, jablečný a višňový
4. Petrželovou nať nakrájíme drobně a posypeme nastrouhanou mozarellu. Poté přikryjeme druhou polovinou těsta.
5. Toto naplněné těsto nakrájíme podle pravítka na proužky.
6. Na každý proužek položíme plátek masové slaniny.
7. Špejlí uděláme uprostřed slaniny pomyslný důlek.
8. Každý proužek natočíme opatrně na jednu lžíci a pověsíme na mřížku v troubě.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.
10. V misce smícháme všechny ingredience určené na náplň a pomocí cukrářského sáčku hotovou náplní naplníme upečené a vychladlé spirálky.
Servírování
Upečené spirálky můžeme podávat buď samotné jako jednohubky anebo jako předkrm naplněné koprovo-sýrovou náplní.
