Kuřecí prsa, tedy nejoblíbenější část masa na světě, spojená s chilli omáčkou tvoří mírně exotické jídlo. Na druhou stranu vaječné špecle dodávají pokrmu charakter domácího typu. Když se na recept podíváme s nadhledem, zahlédneme dokonalé propojení asijské sladkokyselé chuti se středoevropským prvkem.
Sladká chilli omačká má původ v Thajsku, zde se totiž používá v podobě univerzálního dochucovadla ke všem možným jídlům. Ale s kuřecím masem ladí nadmíru skvěle, protože dobře absorbuje výraznou chuť. V mezinárodní kuchyni je tato omáčka označována jako „Thai Sweet Chilli Sauce“.
Recept na kuřecí prsa se sladkou chilli omáčkou a špeclemi
Ingredience pro přípravu
- 2 kuřecí prsa
- 1 větší červená cibule
- kousek špeku
- 1 lžíce oleje
- sůl
- sladká chilli omáčka
Postup přípravy
1. Na pánvi orestujeme na malé kostičky nakrájený špek.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do pánve a restujeme.
3. Když je slanina do světle hněda opečená, vložíme nakrájené maso.

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
4. Osolíme a restujeme a když je maso měkké, vlijeme omáčku.
5. Množství omáčky používáme podle potřeby a nakonec prohřejeme.
6. Podáváme se špeclemi.
Odkud pochází špecle?
Špecle jsou německo – rakouská klasika, která se rychle uchytila i v české a slovenské kuchyni. Dobře ladí s výraznými omáčkami a konzumace je pohodlná, protože omáčka na špeclích dobře ulpívá. Název pochází z německého „Spätzle“ a to znamená v překladu „malé vrabčáky“, jelikož připomínají nepravidelné kousky. jsou oblíbené zejména kvůli jejich porézní struktuře.

Kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI