Kuřecí prsa, tedy nejoblíbenější část masa na světě, spojená s chilli omáčkou tvoří mírně exotické jídlo. Na druhou stranu vaječné špecle dodávají pokrmu charakter domácího typu. Když se na recept podíváme s nadhledem, zahlédneme dokonalé propojení asijské sladkokyselé chuti se středoevropským prvkem.

Sladká chilli omačká má původ v Thajsku, zde se totiž používá v podobě univerzálního dochucovadla ke všem možným jídlům. Ale s kuřecím masem ladí nadmíru skvěle, protože dobře absorbuje výraznou chuť. V mezinárodní kuchyni je tato omáčka označována jako „Thai Sweet Chilli Sauce“.

Recept na kuřecí prsa se sladkou chilli omáčkou a špeclemi

Ingredience pro přípravu

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 větší červená cibule
  • kousek špeku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • sladká chilli omáčka

Postup přípravy

1. Na pánvi orestujeme na malé kostičky nakrájený špek.

2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do pánve a restujeme.

3. Když je slanina do světle hněda opečená, vložíme nakrájené maso.

Příprava bůčkové rolády s červeným zelím a noky

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím

4. Osolíme a restujeme a když je maso měkké, vlijeme omáčku.

5. Množství omáčky používáme podle potřeby a nakonec prohřejeme.

6. Podáváme se špeclemi.

Obrázek receptu na kuřecí prsa ve sladké chilli omáčce.
Foto: Romana Rubášová, Recept na kuřecí prsa ve sladké chilli omáčce.

Odkud pochází špecle?

Špecle jsou německo – rakouská klasika, která se rychle uchytila i v české a slovenské kuchyni. Dobře ladí s výraznými omáčkami a konzumace je pohodlná, protože omáčka na špeclích dobře ulpívá. Název pochází z německého „Spätzle“ a to znamená v překladu „malé vrabčáky“, jelikož připomínají nepravidelné kousky. jsou oblíbené zejména kvůli jejich porézní struktuře.

Obrázek receptu na kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou a jasmínovou rýží.

Kuřecí špízy se sladkou chilli omáčkou

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest