S tímto receptem si připravíte extra tuhý karamelovo-máslový krém, a to aniž by jste použili vejce nebo smetanu. Pouze 6 ingrediencí vás dělí od dokonalého karamelového krému, který rádi použijete do jakéhokoliv dortu nebo domácích sušenek. Vaše dezerty a upečené korpusy tento krém díky své konzistenci skvěle spojí a udrží svůj tvar. To nejzásadnější je však i v tomto případě chuť. Ta je dokonale krémová a sladká přesně tak, jak bychom od dezertního krému očekávali. Nenechte si tento recept ujít, rovnou ho nasdílejte přátelům, budou vám jistě vděční.
Recept na kvalitní karamelový krém
Ingredience pro přípravu
- 500 ml mléka
- 300 g cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 350 g změklého másla
- 1/2 lžičky soli
Postup přípravy
1. Nejdříve si s kukuřičným škrobem smícháme trochu mléka a dáme stranou.
2. Dále cukr dáme do hrnce se silnějším dnem a ten dáme na střední plamen na sporák.
3. Během stálého míchání cukr postupně rozpouštíme. Cukr se zkaramelizuje, nesmí se však připálit.
4. Jakmile karamel hotový, přilejeme k němu za stálého míchání mléko. Mícháme tak dlouho, dokud se v něm karamel nerozpustí.
5. Poté přisypeme vanilkový cukr (lze nahradit lžičkou vanilkového extraktu) a půl lžičky soli.
6. Nyní za stálého míchání přidáme rozpuštěný škrob v mléce ze začátku a mícháme tak rychle, aby se nevytvořily hrudky.
7. Vaříme a mícháme, dokud krém úplně nezhoustne.
8. Hotový krém přendáme do skleněné mísy, zabalíme do potravinářské fólie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
9. Mezitím si v míse vyšleháme máslo, ke kterému přidáme vychladlý karamelový krém.
10. Ten s máslem prošleháme a vznikne nám nadýchaná karamelová pěna, kterou můžeme použít v mnoha dezertech. Šleháme alespoň 10 – 15 minut.
11. Krém vydrží v lednici v krabičce až týden a na dezerty se skvěle nanáší pomocí cukrářského sáčku.
Vznik karamelu
S největší pravděpodobností karamel vzniknul už ve starověku, kdy již v té době lidé experimentovali s cukrem a teplem. Konkrétní zmínky sice historici k dispozici nemají, ale jsou si jistí, že základní techniku k výrobě karamelu již měli. Největšího rozvoje se karamel dočkal na přelomu 17. a 18. století, kdy se o to zasloužila francouzská gastronomie, která už v té době byla na špičkové úrovni. Tehdy asi poprvé vzniknul nám známý lahodný a jemný karamel.