S tímto receptem si připravíte extra tuhý karamelovo-máslový krém, a to aniž by jste použili vejce nebo smetanu. Pouze 6 ingrediencí vás dělí od dokonalého karamelového krému, který rádi použijete do jakéhokoliv dortu nebo domácích sušenek. Vaše dezerty a upečené korpusy tento krém díky své konzistenci skvěle spojí a udrží svůj tvar. To nejzásadnější je však i v tomto případě chuť. Ta je dokonale krémová a sladká přesně tak, jak bychom od dezertního krému očekávali. Nenechte si tento recept ujít, rovnou ho nasdílejte přátelům, budou vám jistě vděční.

Recept na kvalitní karamelový krém

Ingredience pro přípravu

  • 500 ml mléka
  • 300 g cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 350 g změklého másla
  • 1/2 lžičky soli

Postup přípravy

1. Nejdříve si s kukuřičným škrobem smícháme trochu mléka a dáme stranou.

2. Dále cukr dáme do hrnce se silnějším dnem a ten dáme na střední plamen na sporák.

Dále cukr dáme do hrnce se silnějším dnem a ten dáme na střední plamen na sporák.
Zdroj obrázku: Recepty Tundes Cakes, Dále cukr dáme do hrnce se silnějším dnem a ten dáme na střední plamen na sporák.

3. Během stálého míchání cukr postupně rozpouštíme. Cukr se zkaramelizuje, nesmí se však připálit.

4. Jakmile karamel hotový, přilejeme k němu za stálého míchání mléko. Mícháme tak dlouho, dokud se v něm karamel nerozpustí.

5. Poté přisypeme vanilkový cukr (lze nahradit lžičkou vanilkového extraktu) a půl lžičky soli.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

6. Nyní za stálého míchání přidáme rozpuštěný škrob v mléce ze začátku a mícháme tak rychle, aby se nevytvořily hrudky.

7. Vaříme a mícháme, dokud krém úplně nezhoustne.

Vaříme a mícháme, dokud krém úplně nezhoustne.
Zdroj obrázku: Recepty Tundes Cakes, Vaříme a mícháme, dokud krém úplně nezhoustne.

8. Hotový krém přendáme do skleněné mísy, zabalíme do potravinářské fólie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

9. Mezitím si v míse vyšleháme máslo, ke kterému přidáme vychladlý karamelový krém.

Mezitím si v míse vyšleháme máslo.
Zdroj obrázku: Recepty Tundes Cakes, Mezitím si v míse vyšleháme máslo.

10. Ten s máslem prošleháme a vznikne nám nadýchaná karamelová pěna, kterou můžeme použít v mnoha dezertech. Šleháme alespoň 10 – 15 minut.

Máslo s krémem vyšleháme.
Zdroj obrázku: Recepty Tundes Cakes, Máslo s krémem vyšleháme.

11. Krém vydrží v lednici v krabičce až týden a na dezerty se skvěle nanáší pomocí cukrářského sáčku.

Vznik karamelu

S největší pravděpodobností karamel vzniknul už ve starověku, kdy již v té době lidé experimentovali s cukrem a teplem. Konkrétní zmínky sice historici k dispozici nemají, ale jsou si jistí, že základní techniku k výrobě karamelu již měli. Největšího rozvoje se karamel dočkal na přelomu 17. a 18. století, kdy se o to zasloužila francouzská gastronomie, která už v té době byla na špičkové úrovni. Tehdy asi poprvé vzniknul nám známý lahodný a jemný karamel.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest