Na podzim často zůstávají na záhonech zelená rajčata. Mnozí je vyhazují, přitom mohou být překvapivě chutná a užitečná.
Češi jsou známí zahrádkáři a i ti, kdo zrovna žádnou půdou nebo městskou zahrádkou nedisponují, si pěstují alespoň bylinky, jahody nebo třeba rajčata na balkonech. A právě rajčata jsou velmi oblíbená pro svou chuť, šťavnatost i obsah vitamínů, jako je třeba vitamín C nebo K. Obvykle vybíráme pořádně dozrálé červené plody, ale nejen ty lze využít.
Jak je to se zelenými rajčaty
Ne každý to sice ví, ale jíst se dají i rajčata zelená. Obsahují sice tomatin, který je ve větším množství nebezpečný, ale tepelnou úpravou ho snadno rozložíte. Na rozdíl od úplně zralých červených plodů mají zelená rajčata svěží, lehce nakyslou chuť a pevnější dužinu. Díky tomu se hodí do pikantních čatní, zavařenin nebo zeleninových směsí. Jejich chuť se po tepelné úpravě zjemní a získá jemně oříškový tón. Přesto to s množstvím nepřehánějte a dětem je raději nenabízejte.
Abyste se dozvěděli o těchto zelených rajčatech více, můžete si zkusit projít kvíz, který jsme pro vás připravili.
Kvíz: Kvíz o zelených rajčatech

Chutney ze zelených rajčat

Co s nedozrálými zelenými rajčaty: Dokonalým řešením je zavařený salát, který vydrží čerstvý až do zimy
Zdroj: Autorský text, Healthline, BezpečnostPotravin