Když slyšíme slova borůvkové knedlíky, mnohým z nás se vybaví zapařená okna v kuchyni našich babiček a velký kastrol s utěrkou přivázanou na povrchu, ve kterém se knedlíky pařily. Určitě vzpomínáte i na modré jazyky a zoubky nás dětí, které jsme si po ochutnání této velké dobroty vzájemně ukazovaly. No a co zážitky z lesa, když jste se s maminkou nebo babičkou vydávali na sběr borůvek? To bylo navíc k nezaplacení, oproti tomu, že dnes si je koupíme většinou v obchodě, čest výjimkám, kdy je koupíme od prodejců u silnice, případně výjimečně nasbíráme v lese.

Borůvkové kynuté knedlíky na páře jsou prostě zázrak slovenské, české i moravské kuchyně. A víte, jaký je rozdíl mezi knedlíky vařenými ve vodě a tými pařenými? No obrovský, ty ve vodě jsou hladké a kompaktní, ale ty na páře mají svoji duši a jejich povrch je matný a sametový jako obláček. Po napaření se musí propíchnout vidličkou, aby se nezcvrkly a nezvlhly. Poté už jenom máslíčko, smetanu nebo tvaroh, nebo i všechno dohromady a můžete si pochutnávat. Takové jsou pařené borůvkové knedlíky.

TIP: velký přehled receptů na ovocné knedlíky

Recept na kynuté borůvkové knedlíky na páře

Ingredience potřebné na přípravu pařených borůvkových knedlíků

Kynuté těsto

  • 700 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 40 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 g másla

Plnění a sypání

  • borůvky (čerstvé nebo zmražené)
  • máslo, tvaroh, zakysaná smetana k dokončení

Postup přípravy ovocných kynutých knedlíků na páře

Obrázek receptu na Kynuté borůvkové knedlíky na páře, jako mech
Foto: Cooky.cz, Recept na Kynuté borůvkové knedlíky na páře, jako mech

1. Nejprve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí, smícháme a necháme vzejít v teple, trvá to asi 15 minut.

2. Poté smícháme všechny ingredience, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto.

Obrázek receptu na povidlové pařené knedlíky.

Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem

3. Těsto necháme v teple kynout přikryté asi 1 hodinu.

4. Nakynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme. na placku. Rozkrájíme na čtverce, na které poklademe borůvky.

Těsto vyválíme a rozkrájíme na čtverce.
Foto: cooky.cz, Těsto vyválíme a rozkrájíme na čtverce.
Čtverce těsta plníme borůvkami a zabalíme do buchtičky.
Foto: cooky.cz, Čtverce těsta plníme borůvkami a zabalíme do buchtičky.

5. Každý čtverec zabalíme do buchtičky a vaříme v páře 10 minut. Poté libovolně ochutíme.

Rady na závěr

Nezapomeňte knedlíky po napaření propíchnout, aby jste uvolnili horkou páru a knedlíky neklesly.

Používáte li mražené borůvky, nezapomene je nejdřív rozmrazit a okapat, aby nebyly vodnaté.

Obrázek receptu na kynuté knedlíky s borůvkami a zakysanou smetanou.

Kynuté knedlíky s borůvkami, opraženou strouhankou s cukrem, polité máslem a zakysankou

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest