Když slyšíme slova borůvkové knedlíky, mnohým z nás se vybaví zapařená okna v kuchyni našich babiček a velký kastrol s utěrkou přivázanou na povrchu, ve kterém se knedlíky pařily. Určitě vzpomínáte i na modré jazyky a zoubky nás dětí, které jsme si po ochutnání této velké dobroty vzájemně ukazovaly. No a co zážitky z lesa, když jste se s maminkou nebo babičkou vydávali na sběr borůvek? To bylo navíc k nezaplacení, oproti tomu, že dnes si je koupíme většinou v obchodě, čest výjimkám, kdy je koupíme od prodejců u silnice, případně výjimečně nasbíráme v lese.
Borůvkové kynuté knedlíky na páře jsou prostě zázrak slovenské, české i moravské kuchyně. A víte, jaký je rozdíl mezi knedlíky vařenými ve vodě a tými pařenými? No obrovský, ty ve vodě jsou hladké a kompaktní, ale ty na páře mají svoji duši a jejich povrch je matný a sametový jako obláček. Po napaření se musí propíchnout vidličkou, aby se nezcvrkly a nezvlhly. Poté už jenom máslíčko, smetanu nebo tvaroh, nebo i všechno dohromady a můžete si pochutnávat. Takové jsou pařené borůvkové knedlíky.
TIP: velký přehled receptů na ovocné knedlíky
Recept na kynuté borůvkové knedlíky na páře
Ingredience potřebné na přípravu pařených borůvkových knedlíků
Kynuté těsto
- 700 g polohrubé mouky
- 500 ml mléka
- 40 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 20 g másla
Plnění a sypání
- borůvky (čerstvé nebo zmražené)
- máslo, tvaroh, zakysaná smetana k dokončení
Postup přípravy ovocných kynutých knedlíků na páře
1. Nejprve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí, smícháme a necháme vzejít v teple, trvá to asi 15 minut.
2. Poté smícháme všechny ingredience, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto.

Pařené švestkové knedlíky – se švestkovými povidly, rozpuštěným máslem, kakaem
3. Těsto necháme v teple kynout přikryté asi 1 hodinu.
4. Nakynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme. na placku. Rozkrájíme na čtverce, na které poklademe borůvky.
5. Každý čtverec zabalíme do buchtičky a vaříme v páře 10 minut. Poté libovolně ochutíme.
Rady na závěr
Nezapomeňte knedlíky po napaření propíchnout, aby jste uvolnili horkou páru a knedlíky neklesly.
Používáte li mražené borůvky, nezapomene je nejdřív rozmrazit a okapat, aby nebyly vodnaté.

Kynuté knedlíky s borůvkami, opraženou strouhankou s cukrem, polité máslem a zakysankou
pozn.: částečně upraveno AI