Tento makovec se sušeným droždím je velice snadný ale o to chutnější. Nemusíme zadělávat kvásek, prostě rovnou zaděláme těsto, které necháme nakynout. Tento moučník je fantastický proto, že jeho recepty se přenáší přes generace, pekla jej už moje prababička, babička, mamka, a stále je aktuální, v naší rodině zejména na Vánoce. Ano kromě vánočky a ostatního pečiva ještě musí být makovec, jinak by jej každý hledal.
Makovec může být také variabilní, hlavně jeho náplň, vlastně už to potom není makovec, když je náplň ořechová, tvarohová anebo povidlová. Ale závin to je stále. a ten mám radši než všechny dorty světa. Jedno těsto a několika náplní a hned máte postaráno třeba o snídani anebo je tak k zobnutí během svátků.
Recept na Kynutý makovec – snadný a skvělý
Ingredience k přípravě
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 120 ml mléka
- 80 g cukru
- 50 g másla
- 5 g suchého droždí
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 PL rostlinného oleje
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 120 g cukru
- 30 g másla
Na mazání
- 1 žloutek
- 1PL mléka
- 20 g másla
Postup
1. V misce si smícháme suroviny pro těsto a poté rukama vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme v teple přikryté kynou cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
2. Zatím si připravíme makovou náplň . Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem a rozpuštěným horkým máslem. Dobře rozmícháme.
3. Nakynuté těsto dáme na vál a rozválíme na plát.
4. Na polovinu plátu navrstvíme makovou náplň, druhou polovinu rozkrájíme na pásy, tyto vždycky dva vedle sebe stočíme do copu.
5. Závin rolujeme od náplně směrem ke stočeným pásům. Hotový závin přikryjeme a necháme v teple ještě 20 minut.
6. Poté jej potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřátě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem.
Závěrem
Vždycky jsem na Vánoce pekla kynutý makovec, dokonce o ořechovec, ale pouze hladký, tady ten způsob s copy je velice elegantní a já osobně jsem si jej moc oblíbila. Určitě se vám také zalíbí až jej jednou vyzkoušíte.