Tento makovec se sušeným droždím je velice snadný ale o to chutnější. Nemusíme zadělávat kvásek, prostě rovnou zaděláme těsto, které necháme nakynout. Tento moučník je fantastický proto, že jeho recepty se přenáší přes generace, pekla jej už moje prababička, babička, mamka, a stále je aktuální, v naší rodině zejména na Vánoce. Ano kromě vánočky a ostatního pečiva ještě musí být makovec, jinak by jej každý hledal.

Makovec může být také variabilní, hlavně jeho náplň, vlastně už to potom není makovec, když je náplň ořechová, tvarohová anebo povidlová. Ale závin to je stále. a ten mám radši než všechny dorty světa. Jedno těsto a několika náplní a hned máte postaráno třeba o snídani anebo je tak k zobnutí během svátků.

Recept na Kynutý makovec – snadný a skvělý

Ingredience k přípravě

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 50 g másla
  • 5 g suchého droždí
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 PL rostlinného oleje

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 120 g cukru
  • 30 g másla

Na mazání

  • 1 žloutek
  • 1PL mléka
  • 20 g másla

Postup

1. V misce si smícháme suroviny pro těsto a poté rukama vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme v teple přikryté kynou cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Vypracujeme těsto.
Zdroj: gotovimstatyanoj, Vypracujeme těsto.

2. Zatím si připravíme makovou náplň . Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem a rozpuštěným horkým máslem. Dobře rozmícháme.

3. Nakynuté těsto dáme na vál a rozválíme na plát.

Nakynuté těsto rozválíme na plát.
Zdroj: gotovimstatyanoj, Nakynuté těsto rozválíme na plát.

4. Na polovinu plátu navrstvíme makovou náplň, druhou polovinu rozkrájíme na pásy, tyto vždycky dva vedle sebe stočíme do copu.

Rozkrájené pásy stáčíme po 2 do copu.
Zdroj: gotovimstatyanoj, Rozkrájené pásy stáčíme po 2 do copu.

5. Závin rolujeme od náplně směrem ke stočeným pásům. Hotový závin přikryjeme a necháme v teple ještě 20 minut.

Závin rolujeme.
Zdroj: gotovimstatyanoj, Závin rolujeme.
Hotový závin potřeme vajíčkem
Zdroj: gotovimstatyanoj, Hotový závin potřeme vajíčkem

6. Poté jej potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřátě na 180 stupňů cca 30 minut. Po upečení ještě potřeme rozpuštěným máslem.

Upečený závin potřeme máslem.
Zdroj: gotovimstatyanoj, Upečený závín potřeme máslem.

Závěrem

Vždycky jsem na Vánoce pekla kynutý makovec, dokonce o ořechovec, ale pouze hladký, tady ten způsob s copy je velice elegantní a já osobně jsem si jej moc oblíbila. Určitě se vám také zalíbí až jej jednou vyzkoušíte.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest