Recepty na jednoduchá hlavní jídla nebo večeře, které uvaříme na jedné pánvi miluji. Jsou tak trochu klíčem k tomu, jak se z vaření nezbláznit při nedostatku času a zároveň si pochutnat. Tento pokrm je dokonalým příkladem. “Orzo krůta”, je pokrm, který dokonale propojuje rychlost se skvělou chutí. Uvidíte, že s tímto pokrmem jistě zabodujete. Recept je velmi snadný a chutný a potěší i oko. Co je nejlepší na tomto receptu? Pohled na dřez bude jistě příjemnější, neboť zde nebudeme mít hromadu špinavého nádobí.
Hodně chuti v tomto receptu přichází na závěr, takže nepospíchejte. Věnujte čas posypáním pokrmu citronovou kůrou a pokapání citronovou šťávou. Na závěr můžete přidat nasekané bylinky. Klidně přidejte pár citronových koleček nebo měsíčků navrch, aby byl pokrm ještě vzhledově zajímavější a demonstroval tak svěžest tohoto jídla.
Recept na Krůtu s citronem a Orzem
Uvedené množství je na 4 porce, délka přípravy zabere 15 minut, délka vaření 30 minut.
Potřebné suroviny
- 600 krůtího masa nakrájené na proužky (lze nahradit kuřecím)
- 2 šalotky (najemno nakrájené)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 velká lžíce kapary (pokrájené)
- 4 hrnky vývaru
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 bio citron (kůra a šťáva)
- sůl a pepř na dochucení
- 1 a 1/2 hrnku orzo rýže
- 200 ml smetany na šlehání
Postup
1. Nejprve si nakrájíme na stripsy (proužky) krůtu nebo kuře. Ideální jsou stehenní řízky, jak krůtí, tak kuřecí. Rozpálíme hlubokou pánev s olejem a opečeme krůtu. Maso osolíme a opepříme. Restujeme dokud nebude maso hotové.
2. Jakmile je maso hotové vyndáme ho z pánve na talíř a zakryjeme alobalem, abychom maso udržovali teplé.
3. Nyní do pánve dáme máslo, jakmile je rozpuštěné přidáme nakrájenou šalotku. Když šalotka zesklovatí přidáme kapary a následně prolisovaný česnek. Chvíli společně restujeme.
4. Přidáme těstovinou rýži Orzo, kterou orestujeme a následně zalijeme připraveným vývarem. Pánev přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí rýže Orza. Občas promícháme, aby se rýže nepřichytila, nebo dolijeme vodu, kdyby se vývar příliš vypařil.
5. Jakmile je Orzo uvařené, ideálně al dente, přidáme čerstvý špenát a následně smetanu. Restujeme do zvadnutí špenátu a do vstřebání smetany.
6. Dochutíme solí a pepřem.
7. Hotovo, můžeme podávat, při podávání posypeme pokrm nastrouhaným citronem a zakápneme citronovou šťávou.
Nechte si chutnat.
Tipy:
- Kdo má rád parmezán, může podávat s nastrouhaným parmezánem.
- Pokud máte nějaké čerstvé bylinky, nebojte se jich použít při jejich servírování.