Máte rádi tradiční recept, podávaný v každé Ikea restauraci? Ano jsou to švédské kuličky. My jsme si je ale udělali s bramborovou kaší a zapekli. Uvařte si hovězí masové kuličky s bramborovou kaší a vneste do vašeho domova atmosféru skandinávského stolování. Večeře pro celou rodinu, která vzhledem ke svému původu má za úkol zahřát vaše chuťové buňky.
Kombinace hovězího mletého masa, jemně zapečené bramborové kaše a rozpečené mozzarelly vytváří chutnou a vydatnou večeři pro náročné strávníky. Recept je ideální pro ty, kteří hledají jednoduché, zato výtečné jídlo plné nepopiratelného švédského šarmu. Bude stačit pár ingrediencí a několik málo snadných kroků a máte hotovo.
Recept na masové kuličky se zapečenou bramborovou kaší
Potřebné vybavení
- 1 Zapékací mísa
- 1 Pánev na usmažení masových kuliček
- 1 Hrnec na uvaření brambor
Suroviny
Ingredience na masové kuličky
- 500 – 600 g Mletého hovězího masa
- 1/2 ks Velké cibule
- 3 lžíce Strouhanky
- Sůl, černý pepř
- Hladkolistá petržel
- Pažitka
- Olej
Ingredience na bramborovou kaši
- 5 ks Brambor
- 200 ml Mléka
- 1 lžíce Margarínu nebo másla
- Sýr mozzarella (dle chuti)
- Rajčatová omáčka
Postup
Příprava masových koulí
- V míse si smícháme všechny ingredience na masové kuličky.
- Dochutíme dle naší chuti.
- Ze směsi vytvoříme kuličky.
- Na pánvi si rozpálíme olej a kuličky usmažíme.
- Po vyjmutí necháme na papírové utěrce odkapat přebytečný olej.
Příprava bramborové kaše
- Uvaříme si všechny brambory v mírně osolené vodě.
- Brambory rozmixujeme s máslem a mlékem. Dochutíme solí a pepřem.
Zapečení
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
- Do zapékací mísy navrstvíme bramborovou kaši a uhladíme.
- Na kaši vyskládáme masové kuličky, rajčatovou omáčku a navrch mozzarellu.
- Pečeme do mírného zhnědnutí.