Tyto řezy se u nás rozšířily v 70. – 80. letech, kdy se začaly v domácnostech více používat různé likéry, nejčastěji vaječný koňak. Ten dal krému krásnou barvu i chuť a tak zákusky působily slavnostněji, než s obyčejným máslovým krémem. Je to prostě retro poklad českých a slovenských kuchyň.
Díky vaječnému koňaku chutnají jemně, slavnostně a přitom ne příliš těžce. V 80. letech byly hitem každé rodinné slavnosti i svatebních tabulí, protože spojovaly sladké s lehce dospěláckou chutí alkoholu. Dodnes se k ním lidi rádi vrací a pečou je o Vánocích nebo při slavnostních příležitostech.
Recept na likérové řezy
Ingredience potřebné k přípravě Řezů s vaječným koňakem a zakysanou smetanou
Korpus
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 250 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
- 200 ml vaječného koňaku (domácí nebo kupovaný)
Vrchní vrstva
- 2 zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- čokoláda na strouhání
Postup přípravy likérových řezů
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nalijeme na plech s pečícím papírem.
2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.
3. Z mléka a pudinku v prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
4. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink.
5. Nakonec do krému zašleháme vaječný koňak.
6. Na vychladlý korpus namažeme vyšlehaný krém a dáme na chvíli do lednice zatuhnout.
7. Poté navrstvíme zakysanou smetanu smíchanou s cukrem a vrátíme do lednice chladit.
8. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.
Necháme odležet v chladu nejlépe do druhého dne, chutě se krásně spojí a rozleží.

Jablečné řezy s vanilkou a tvarohovo-šlehačkovou peřinkou: Jablečné pohlazení

Zákusek rybízový vánek s křehkým těstem a lehkým pěnovým krémem
pozn.: částečně upraveno AI