Tyto řezy se u nás rozšířily v 70. – 80. letech, kdy se začaly v domácnostech více používat různé likéry, nejčastěji vaječný koňak. Ten dal krému krásnou barvu i chuť a tak zákusky působily slavnostněji, než s obyčejným máslovým krémem. Je to prostě retro poklad českých a slovenských kuchyň.

Díky vaječnému koňaku chutnají jemně, slavnostně a přitom ne příliš těžce. V 80. letech byly hitem každé rodinné slavnosti i svatebních tabulí, protože spojovaly sladké s lehce dospěláckou chutí alkoholu. Dodnes se k ním lidi rádi vrací a pečou je o Vánocích nebo při slavnostních příležitostech.

Recept na likérové řezy

Ingredience potřebné k přípravě Řezů s vaječným koňakem a zakysanou smetanou

Korpus

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 250 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 200 ml vaječného koňaku (domácí nebo kupovaný)

Vrchní vrstva

  • 2 zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čokoláda na strouhání

Postup přípravy likérových řezů

1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nalijeme na plech s pečícím papírem.

2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.

3. Z mléka a pudinku v prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.

4. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink.

5. Nakonec do krému zašleháme vaječný koňak.

Do vyšlehaného krému nakonec zašleháme vaječný koňak.
Foto: Cooky.cz, Do vyšlehaného krému nakonec zašleháme vaječný koňak.

6. Na vychladlý korpus namažeme vyšlehaný krém a dáme na chvíli do lednice zatuhnout.

7. Poté navrstvíme zakysanou smetanu smíchanou s cukrem a vrátíme do lednice chladit.

8. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.

Necháme odležet v chladu nejlépe do druhého dne, chutě se krásně spojí a rozleží.

Obrázek receptu na Jablečné pohlazení, řezy s jablkem a tvarohově-šlehačkovým krémem

Jablečné řezy s vanilkou a tvarohovo-šlehačkovou peřinkou: Jablečné pohlazení

Obrázek k receptu na rybízový vánek

Zákusek rybízový vánek s křehkým těstem a lehkým pěnovým krémem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest