Tento recept posouvá oblíbenou drobnou cukrovinku na novou úroveň, kombinuje křehké linecké těsto s bohatou, rozplývající se čokoládovou náplní a lehkým, nadýchaným krémem. Linecké košíčky, upečené dozlatova, tvoří dokonalý základ pro hlubokou chuť domácího čokoládového ganache, který připravíš s přídavkem másla a kakaa pro extra jemnost. Vše je pak korunováno jednoduchým, ale efektivním krémem z mascarpone a šlehačky, který svou lehkostí vyvažuje sytou čokoládu. Jedná se o ideální dezert pro slavnostní příležitosti, kde má vizuální dojem stejnou váhu jako chuť.

Linecké těsto, které tvoří základ těchto košíčků, je jednou z nejzákladnějších a nejstarších cukrářských dovedností ve střední Evropě. Jeho jméno je odvozeno od rakouského města Linec, kde se proslavil Linecký dort (Linzer Torte). Tento dort je často považován za jeden z nejstarších známých receptů na světě, přičemž nejstarší dochovaný recept pochází již ze 17. století. Původní těsto, bohaté na máslo a mandle, se vyznačovalo svou křehkostí a strukturou. I když se košíčky od slavného dortu liší formou, sdílejí s ním základní princip: křehkost, máslovou chuť a dokonalé snoubení s ovocnými či sladkými náplněmi, což z lineckého těsta činí klasiku, která obstála ve zkoušce času.

Recept na křehké linecké košíčky s mascarpone a čokoládovou náplní

Délka přípravy lineckého těsta a krému 30 minut, plus chlazení. Doba pečení 12 až 15 minut. Počet porcí záleží na velikosti formiček, přibližně 16 až 20 malých košíčků.

Ingredience k přípravě

Linecké těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 170 gramů změklého másla 
  • Žloutek 2 kusy
  • 90 gramů moučkového cukru 
  • Trocha citronové kůry
  • Citronová šťáva z čtvrtky citronu

Čokoládová náplň (ganache):

  • 150 mililitrů smetany ke šlehání (33 procent a více)
  • 100 gramů hořké čokolády na vaření (minimálně 50 procent kakaa)
  • 20 gramů másla (nesoleného)
  • Cukr krystal 1 až 2 polévkové lžíce (podle chuti a hořkosti čokolády)
  • Kvalitní kakao 1 čajová lžička

Mascarponový krém:

  • 250 gramů sýru Mascarpone
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání (33 procent a více)
  • Moučkový cukr 2 až 3 polévkové lžíce (podle preferované sladkosti)

Postup přípravy:

1. Linecké těsto a košíčky: Do větší mísy si nejdříve prosejte hladkou mouku a moučkový cukr, čímž se provzdušní a těsto bude jemnější.

2. Poté přidejte změklé máslo, dva žloutky, strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.

Obrázek k receptu na linecké košíčky
Foto: Cooky.cz, recept na linecké košíčky

3. Rychle vypracujte hladké a kompaktní těsto, ideálně rukama, ale pracujte rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.

4. Hotové těsto zabalte pevně do potravinářské fólie a dejte ho do lednice odpočívat na dobu alespoň 30 minut.

5. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Formičky na košíčky vymažte tenkou vrstvou oleje nebo másla.

6. Těsto vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 milimetry a vykrojte kolečka, která lehce natlačte do připravených formiček tak, aby pokryla dno i okraje.

7. Okraje těsta zarovnejte, aby košíčky měly čistý tvar. Pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut, dokud okraje nezezlátnou.

8. Po upečení košíčky ihned vyklepněte z formiček a nechte je vychladnout na mřížce.

9. Čokoládová náplň (ganache): Smetanu ke šlehání nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte ji těsně pod bod varu.

10. Odstavte, přidejte nalámanou hořkou čokoládu, máslo, cukr a kakao. Nechte asi minutu až dvě stát, aby se čokoláda a máslo rozpustily teplem smetany.

11. Poté vše metličkou důkladně promíchejte, dokud nezískáte hustou, lesklou a hladkou čokoládovou emulzi – ganache.

12. Nechte náplň mírně zchladnout, aby zhoustla, ale zůstala tekutá, což usnadní plnění.

13. Mascarponový krém a kompletace: Do mísy vložte sýr mascarpone, přidejte smetanu ke šlehání a moučkový cukr.

14. Všechny suroviny šlehejte elektrickým šlehačem na střední až vysoké otáčky, dokud nevznikne hladký, pevný a nadýchaný krém.

15. Dejte pozor na přešlehání, abyste krém nepřešlehali do másla. Krém by měl být lehký a stabilní.

16. Do každého vychlazeného lineckého košíčku nejprve nalijte nebo lžičkou vložte čokoládovou náplň asi do jedné třetiny až poloviny výšky.

17. Košíčky dejte na chvíli do lednice, aby čokoláda zatuhla. Následně naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou připraveným mascarponovým krémem.

18. Na ztuhlou čokoládu nastříkejte krém do tvaru vysoké kupole nebo růže. Hotové košíčky uchovávejte v chladu a podávejte vychlazené.

Obrázek receptu na Košíčky ala Opilý Izidor s ořechy, krémem a polevou

Košíčky opilý Izidor s ořechy, krémem a polevou

Tipy redakce

  • Zajistěte křehkost těsta: Aby bylo linecké těsto opravdu křehké, je klíčové, aby se máslo příliš nezahřálo. Použijte studené máslo, které je předem jen mírně změklé, a pracujte s ním co nejrychleji. Před pečením nechte košíčky 10 až 15 minut odpočinout v mrazáku, udrží lépe tvar.
  • Aromatizujte krém: Pro zajímavější chuť krému můžete do mascarpone a šlehačky přidat lžičku kvalitního vanilkového extraktu nebo pro dospělé verze kapku oblíbeného likéru, například Amaretta nebo rumu.
  • Vylaďte čokoládovou náplň: Pokud chcete, aby byla ganache extra lesklá a jemná, můžete část hořké čokolády nahradit mléčnou, případně po vychladnutí náplň krátce prošlehat, aby získala pěnovou texturu. Pro hlubší čokoládovou chuť přidejte špetku mořské soli.
  • Ozdobte a dotvořte: Košíčky nejlépe vypadají, pokud se ozdobí těsně před podáváním. Použijte čerstvé maliny nebo borůvky, lístek máty, nebo je lehce posypte kakaem nebo nastrouhanou hořkou čokoládou. Pro slavnostní vzhled se hodí i stříbrné nebo zlaté cukrářské kuličky.
Obrázek k receptu na linecké košíčky

Linecké košíčky plněné lehkým pudinkovým krémem a zdobené čerstvými malinami

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest