Mřížkové koláče patří mezi jednoduché, chutné a trvanlivé dezerty, které si oblíbily generace pekařů. Pracuje se s nimi snadno, a navíc dávají prostor pro kreativitu při zdobení i volbě náplně. Klíčem k dokonalému výsledku je kvalitní máslo a poctivé suroviny, které dodají těstu jeho typickou jemnost a lahodnou chuť. V Česku má tento koláč dlouholetou tradici a je téměř nemožné potkat někoho, kdo by ho alespoň jednou v životě neochutnal.

Dnes si ho připravíme s ovocnou zavařeninou nebo džemem podle vlastní chuti. Poměr mezi sladkostí a kyselostí dezertu můžete snadno upravit výběrem náplně. V naší rodině máme nejraději rybízovou zavařeninu, protože její svěží kyselost skvěle kontrastuje s máslovým lineckým těstem. Výsledkem je dokonale vyvážený koláč, který si zamilujete ke kávě, čaji nebo jen tak na chuť.

Recept na mřížkový koláč z lineckého s džemem: Křehká dobrota plná ovocné chuti

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 3 vejce
  • 250 g másla
  • olej
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • zavařenina (rybíz, jahoda, brusinky…)

Postup přípravy

1. V míse promícháme hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.

Vypracujeme těsto.
Vypracujeme těsto.

2. Poté přidáme změklé máslo a vejce a vypracujeme těsto.

3. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.

4. Pečící plech si prozatím vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.

5. Z vychladlého těsto odřízneme 2/3 a na pomoučněné pracovní ploše z tohoto většího kusu těsta vyválíme plát o velikosti plechu.

Vyválený plát přesuneme na plech.
Vyválený plát přesuneme na plech.

6. Plát přesuneme na plech a potřeme ho zvolenou zavařeninou dle chuti.

Naneseme zavařeninu.
Naneseme zavařeninu.

7. Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na 1,5 cm široké proužky.

8. Z proužků vytvoříme na plechu mřížky a vložíme ho do předehřáté trouby na 160°C. Pečeme cca 45 minut.

Vytvoříme mřížku.
Vytvoříme mřížku.

9. Porcujeme ideálně až po úplném vychladnutí.

Linecký mřížkový koláč.
Linecký mřížkový koláč.

Tradice lineckého těsta

Linecký koláč se poprvé objevil v 17. století ve městě Linz v Rakousku, kde si získal oblibu nejen jako slavnostní dezert, ale i jako součást běžných receptů místních hospodyněk. V České republice se linecké pečivo začalo šířit až v 19. století, kdy byly různé verze tohoto těsta vyráběny jak ve formě cukroví, tak i v podobě různých koláčů. Mřížkový koláč je jednou z variant, která si udržela svou oblibu až do dnešních dní.

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest