Mřížkové koláče patří mezi jednoduché, chutné a trvanlivé dezerty, které si oblíbily generace pekařů. Pracuje se s nimi snadno, a navíc dávají prostor pro kreativitu při zdobení i volbě náplně. Klíčem k dokonalému výsledku je kvalitní máslo a poctivé suroviny, které dodají těstu jeho typickou jemnost a lahodnou chuť. V Česku má tento koláč dlouholetou tradici a je téměř nemožné potkat někoho, kdo by ho alespoň jednou v životě neochutnal.
Dnes si ho připravíme s ovocnou zavařeninou nebo džemem podle vlastní chuti. Poměr mezi sladkostí a kyselostí dezertu můžete snadno upravit výběrem náplně. V naší rodině máme nejraději rybízovou zavařeninu, protože její svěží kyselost skvěle kontrastuje s máslovým lineckým těstem. Výsledkem je dokonale vyvážený koláč, který si zamilujete ke kávě, čaji nebo jen tak na chuť.
Recept na mřížkový koláč z lineckého s džemem: Křehká dobrota plná ovocné chuti
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 3 vejce
- 250 g másla
- olej
- hrubá mouka na vysypání plechu
- zavařenina (rybíz, jahoda, brusinky…)
Postup přípravy
1. V míse promícháme hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.
2. Poté přidáme změklé máslo a vejce a vypracujeme těsto.
3. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
4. Pečící plech si prozatím vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
5. Z vychladlého těsto odřízneme 2/3 a na pomoučněné pracovní ploše z tohoto většího kusu těsta vyválíme plát o velikosti plechu.
6. Plát přesuneme na plech a potřeme ho zvolenou zavařeninou dle chuti.
7. Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na 1,5 cm široké proužky.
8. Z proužků vytvoříme na plechu mřížky a vložíme ho do předehřáté trouby na 160°C. Pečeme cca 45 minut.
9. Porcujeme ideálně až po úplném vychladnutí.
Tradice lineckého těsta
Linecký koláč se poprvé objevil v 17. století ve městě Linz v Rakousku, kde si získal oblibu nejen jako slavnostní dezert, ale i jako součást běžných receptů místních hospodyněk. V České republice se linecké pečivo začalo šířit až v 19. století, kdy byly různé verze tohoto těsta vyráběny jak ve formě cukroví, tak i v podobě různých koláčů. Mřížkový koláč je jednou z variant, která si udržela svou oblibu až do dnešních dní.