Tento koláč znáte také nejspíše jako mřížkovník, mřížkový koláč a určitě má i další názvy. Tentokrát ale s tím rozdílem, že jsme použili jiné než klasické zdobení. Základem koláče je klasické linecké těsto, známé svou křehkostí. Na rozdíl od kynutého nebo piškotového těsta má linecké jednu výhodu. Jeho příprava nezabere tolik času a přesto nabídne dokonalý výsledek. Tajemstvím jeho úspěchu je správný poměr másla, mouky a cukru. Hvězdou receptu je samozřejmě tvarohová náplň.
Linecké těsto má svůj původ v Rakousku, konkrétně ve městě Linec, po kterém nese jméno. V české kuchyni se těsto ujalo s vlastními úpravami. Jednou z nich je tvarohový koláč na plechu. Tento linecký tvarohový koláč má tak trochu slavnostní ráz. Můžete použít zdobení podle obrázku v receptu nebo třeba mřížkování – a budete mít klasický linecký mřížkový koláč, tak jak je nejspíše znáte. Počítejte s tím, že na zdobení je třeba odložit zhruba 1/3 z připravovaného těsta.
Recept na linecký koláč s tvarohovou náplní a bohatým zdobením
Ingredience pro přípravu
Linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 200 g Hery
- 1 vejce
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilka
TIP: prohlédněte si recept na frgálovou buchtu z plechu s mřížkovým zdobením
Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 2 vejce
- cukr dle chuti
- rozinky namočené v rumu
- vanilkový cukr
- citronová kůra a šťáva
- mandlové lupínky na posyp
Postup přípravy lineckého tvarohového koláče
1. Suché přísady prosejeme na vál a přidáme nakrájený tuk a vejce.
2. Těsto dobře propracujeme a zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny do ledničky.
3. Dále vyválíme, vpravíme do vymazané koláčové formy a pokud chceme dělat mřížky nebo jiné zdobení, oddělíme si třetinu těsta.
4. Náplň rozprostřeme na těsto a ozdoby i okraje potřeme rozšlehaným bílkem.
5. Posypeme mandlovými lupínky, ozdobíme rozinkami a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
6. Pečeme dle potřeby.

Tradiční mřížkovník z lineckého těsta

Linecký mřížkový koláč – klasika, co nezklame
Na závěr
Linecký tvarohový koláč není jen víkendové pečení. Je to koláč, který můžete nabídnout ke kávě, sbalit do svačinové krabičky nebo přinést na návštěvu. Funguje i jako skvělý základ pro dezerty. Můžete ho servírovat se šlehačkou, marmeládou nebo domácím kompotem.
Dezert pro děti? Vynechte namáčení rozinek v rumu a posypte místo toho koláč nastrouhanou čokoládou.

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI