Pokrmů s vínem existuje nespočetné množství a jídel z vepřové panenky také. Ale zkombinovat vepřovou panenku s bílým vínem, přesněji plátky vepřové panenky s bílým vínem může být zajímavá alternativa. Vždycky jsem vepřovou panenku dělala vcelku na minutku a pak dojížděla v troubě pár minut v alobalu, aby byla vevnitř medium – t.j. růžová. Zpracovaná na plátky s výbornou omáčkou z vína bude určitě zajímavá, tak proč si to nevyzkoušet? A k tomu třeba domácí hranolky z trouby? Určitě zajímavý a chutný pokrm.
Recept na Luxusní vepřovou panenku na bílém víně
Ingredience k přípravě
- 1 vepřová panenka
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 dl masového vývaru
- 1 dl bílého vína
- sůl a černý mletý pepř dle chuti
- olivový olej
- 1 PL kukuřičného škrobu
Postup
1. Vepřovou panenku omyjeme a osušíme, odstraníme z ní tukové vrstvy a nakrájíme jí na plátky tlusté 1,5 cm. Plátky malinko nožem naklepeme.
2. Na pánev nalejeme olej a v horkém plátky zprudka osmažíme cca 1,5 minuty z každé strany. Vyndáme je na talíř.
3. Teplotu snížíme na nízký stupeň a do výpeku přidáme plátky česneku, nakrájenou cibuli a poté i mrkev nakrájenou na kolečka. Zamícháme a restujeme cca 5 minut.
4. Přidáme sůl a pepř a pokud je cibule změklá, přidáme škrob a dále mícháme a restujeme asi 1 minutu dokud nám škrob trochu nezhnědne. Poté přilijeme bílé víno a vývar, kastrol přikryjeme a na mírném ohni chvíli povaříme.
5. Připravenou směs přelijeme do nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme. Poté nalijeme zpět do kastrolu.
6. Do omáčky přidáme plátky panenky a ještě dohromady cca 5 minut povaříme. Podáváme s hranolkami.
Servírování
Luxusní pepřovou panenku na bílém víně podáváme při jakékoliv příležitosti, hodí s hranolkám, rýži, bramborové kaši a různým dalším přílohám.