Bublaninu jsme jako děti milovaly, ale tedy většinou se pekla třešňová, nebo třeba meruňková. Ale mák a švestky jsou v české kuchyni v nerozlučném spojení, tak proč tuto kombinaci nevyzkoušet i v bublanině. V různých českých jídlech se chuť máku dokonale doplňuje s nakyslou švestkovou chutí, tak určitě tomu bude podobně i v bublanině. Bublanina bývá vždycky jednoduchá na přípravu a v téhle kombinaci bude taky neodolatelně chutná.

Bude určitě i u vás příjemnou změnou, která osloví všechny milovníky tradičních chutí. A chcete vědět, co je na ní nejlepší, že chutná ještě lépe na druhý den, když se více nasákne šťávou ze švestek. Švestky dodávají koláči šťavnatost a přirozenou sladkost a jsou plné vitamínů a antioxidantů. Kdežto mák je nejen hodně oblíbený, ale i zdravý a obsahuje spoustu minerálů.

Mák se švestkami společně tvoří dezert, který je nejen pochoutkou, ale i nutričně bohatý poklad pro lidské tělo. No a díky své jednoduché a snadné přípravě je super volbou, když chceme rychle upéct něco dobrého a sezónního.

Recept na makovou bublaninu se švestkami – kouzlo tradičních chutí

Ingredience potřebné na přípravu kouzla tradičních chutí Makovou bublaninu se švestkami

  • 100 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vajíčka
  • 150 ml oleje
  • 350 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Drobenka

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 150 g polohrubé anebo hrubé mouky

Postup přípravy makové bublaniny

1. V misce smícháme suché ingredience.

2. Přidáme olej, vejce a mléko a těsto řádně promícháme.

3. Nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a poklademe půlkami odpeckovaných švestek.

Těsto nalijeme na plech a poklademe půlkami odpeckovaných švestek.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto nalijeme na plech a poklademe půlkami odpeckovaných švestek.

4. V jiné misce si připravíme smícháním ingrediencí drobenku, kterou bublaninu posypeme. Nesmíme mísit, pouze promíchat mezi prstama.

5. Pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova.

Servírování

Můžeme podávat je tak posypanou moučkovým cukrem, aneb o s kopečkem šlehačky či zakysané smetany, spro extra gurmánský zážitek s vanilkovou omáčkou.

Obrázek receptu na Tvarohovou bublaninu - dvakrát vláčnější

Tvarohová bublanina s ovocem – šťavnatá buchta, kterou zvládne každý

Obrázek receptu na kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest