Makové řezy bez mouky jsou dokonalým příkladem toho, že i sladké potěšení může být nejen zdravé, ale také mimořádně chutné a sofistikované. Tento dezert vzdoruje všem předsudkům, že zákusek bez mouky, cukru a máslového těsta je jen slabým odvarem tradičního pečení. Garantuji vám, že to není žádná pravda! Pokud si hlídáte hladinu cukru v krvi, jistě tento dezert oceníte, ale pochutnají si na něm i všichni ostatní.
V hlavní roli zde září mák, surovina, která má v české kuchyni pevné místo už po staletí. Mák kromě své chuti a kontroverzi ve světě (některé druhy máku jsou považovány v jiných kulturách za drogu) obsahuje spoustu živin. Zejména množství vápníku, železa a antioxidantů prospěje vašemu tělu.
Recept na luxusní makové řezy na které nepotřebujete žádnou mouku
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 6 bílků
- špetka soli
- 3 lžíce xylitolu
- 4 lžíce sušeného mléka
- 4 – 5 lžic mletého máku
- špetka skořice
- citronová kůra
Náplň:
- 1 šlehačka
- 2 kostky tvarohu
- xylitol dle chuti
Postup přípravy makových řezů
1. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vmícháme zlehka xylitol, sušené mléko, mák, skořici a citronovou kůru.
2. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 25 minut.
3. Ingredience na náplň spolu ušleháme a vrstvíme nakrájený korpus a tuto náplň.
4. Zbytkem náplně potřeme povrch dezertu.
Pár tipů a alternativ na závěr

Tosca řezy: vynikající dezert s makovým těstem, krémem a čokoládou
Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete do náplně přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo lžičku citronové šťávy.
Řezy nejlépe chutnají po odležení v lednici, kdy se krém i korpus propojí a zpevní.
Místo klasické šlehačky můžete použít i rostlinnou alternativu, pokud řešíte intoleranci na laktózu.
Jako alternativu můžete připravit tyto řezy místo s mákem s kokosem. Vzniknou vám takové Rafaelo řezy bez mouky.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Makovec s citrónovou polevou krok za krokem
