Jemně oříšková chuť mletého máku dělá z tohoto malého zázraku plného živin originální bábovku, které snadno podlehnete. Neznám zatím člověka, který by nemiloval mák v bábovce. Ne nadarmo je v mnohých kulturách považován za symbol štěstí a prosperity.

Byli jste už někde na poli plném makovic, respektive máku? Moji prarodiče jej kdysi na zahradě pěstovali, pak se sušil na půdě a vysýpal z makovic. Uložený byl na zimu v plátěných pytlících. Pamatuji si, že se mlel na ručním mlýnku, který fungoval velice ztěžka. Ale byl doma domácí mák. Mlel se pouze v případě potřeby.

Dnes už koupíme, jestli chceme, mák mletý, který se používá zejména do sladkých receptů. Ale taky má svoje využití i mák celý. Ten se přidává hlavně do slaných jídel, která mají být křupavá. Případně na sypání, na delší skladování je ale určitě lepší, protože vydrží déle, nezhořkne a nezežloutne. Mletý mák má ale lepší chuť a stravitelnost. V bábovce a koláčích tvoří jemnější chuť. Nejkvalitněji se umele v mlýnku na mák anebo v mixeru. Pro jemnější chuť, například do náplní, jej můžeme povařit v mléce nebo smetaně.

Recept na Babiččinu makovou bábovku, která je ochucená skořicí a je velice lahodná a voňavá

Ingredience na Babiččinu makovou bábovku, kterou milují děti (1 hrnek = 250 ml)

  • 1 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce

Postup na přípravu Babiččiny makovo-skořicové bábovky

Obrázek receptu na Babiččinu makovou bábovku, makový sen se skořicí
Foto: cooky.cz, Recept na Babiččinu makovou bábovku, makový sen se skořicí

1. V misce smícháme mouku, mák, prášek do pečiva, cukr, vanilku a skořici.

2. Přidáme mléko. olej, vejce a důkladně promícháme.

Borůvkovo-tvarohová bábovka s citronovým nádechem

Borůvkovo-tvarohová bábovka s citronovým nádechem je osvěžujícím moučníkem

3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut. Upečení zkoušíme špejlí.

4.Upečenou bábovku necháme chvilku odstát, vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy na vylepšení bábovky

Část mouky můžeme nahradit kokosem, můžeme vmíchat kousky čokolády do těsta, bábovku můžeme polít citrónovou polevou pro svěžejší chuť.

Obrázek receptu na šlehačkovou bábovku s rozinkami.

Vláčná šlehačková bábovka s rozinkami

Obrázek receptu na bábovku na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem.

Prezidentská bábovka na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem

zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest