Lehký mandlový dortík spojený dvěma křehkými skořápkami z mandlové mouky, cukru a sněhu spojenými krémem. Nejčastěji ganache, máslovým krémem nebo ovocným pyré, typický svojí různobarevností, křupavým povrchem a vláčným středem. Tak by jsem popsala tento mini dezert považovaný za francouzský ačkoliv jeho kořeny sahají až do Itálie.

Možná se jej některé šikovné hospodyňky z vás pokusily upéct, já osobně jsem jej donedávna nikdy nepekla a s makronkami se setkávala pouze na oslavách narozenin mých vnoučátek, které je, jako asi všechny dětí milují a proto je maminka na jejich oslavy pořizuje. Nejdřív jsem je považovala za zbytečnou barevnou sladkost, pouze na ozdobu, až mi to jednou nedalo a zkusila jsem je ochutnat. Výsledkem mojí degustace bylo to, že jsem zkonstatovala nejen jejich zajímavý vzhled, ale i chuť.

Makronky pro ty, co je náhodou neznáte jsou symbolem luxusu a elegance a díky nekonečným možnostem příchutí a barev se staly ideální sladkostí i pro moderní pečení. Jejich typické příchutě jsou vanilka, čokoláda, pistácie, malina, káva, růže, levandule, mango, slaný karamel a mnoho dalších. Jejich příprava vychází z francouzské cukrářské klasiky, vyznačují se jemnou strukturou, pestrými příchutěmi a elegantním vzhledem a pro mnohé cukráře jsou výzvou, která prověří jejich preciznost.

Recept na makronky s malinovou a čokoládovou ganache

Ingredience nezbytné pro přípravu malých kulinářských ikon, které spojují moderní světovou kuchyň

Skořápky (recept na 25-30 makronek, tedy 50 skořápek)

  • 100 g mandlové mouky (jemně mletých loupaných mandlí)
  • 100 g moučkového cukru
  • 2×37 g vaječných bílků pokojové teploty (oddělených den předem)
  • 100 g krupicového cukru
  • libovolné potravinářské barvivo v gelu nebo prášku

Čokoládová ganache

  • 100 g tmavé čokolády (60-70 % kakaa)
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla

Malinová ganache (s bílou čokoládou)

  • 100 g bílé čokolády
  • 60 g malinového pyré (rozmixované a propasírované maliny)
  • 20 g másla
  • 1-2 kapky růžového barviva (volitelné)
  • 1 lžička citronové šťávy

Jak se připravují makronky – postup

1. Mandlovou mouku a Moučkový cukr smícháme a prosejeme přes jemné síto.

2. Přidáme 37 g vaječných bílků a vytvoříme pastu.

3. Do kastrůlku dáme krupicový cukr s 30 ml vody a zahřejeme na 118-120 stupňů (používáme cukrářský teploměr).

4. Když má sirup 110 stupňů, začneme šlehat druhou dávku – 37 g bílků do polotuhá.

5. Za stálého šlehání nalijeme horký sirup tenkým proudem do bílků.

6. Dále šleháme, dokud sníh nezchladne a nevytvoří české, pevné špičky.

7. Třetinu sněhu přidáme k mandlové pastě a promícháme, poté přidáme zbytek a jemně ale důkladně promícháme. Hmota by měla připomínat tekoucí lávu.

Hotová hmota připomíná tekoucí lávu.
Foto: Ilona Mikulecká, Hotová hmota připomíná tekoucí lávu.

8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou cca 1 cm a stříkáme na plech s pečicím papírem nebo silikonovou pofložkoukolečka o průměru 3-4 cm.

9. Makronky necháme volně schnout 30-60 minut, dokud nejdou suché na dotek (má se vytvořit povrch, který nepraskne).

10. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 135-150 stupňů 12-15 minut.

Hmotu nastříkáme cukrářským sáčkem na pečící  papír. a necháme volně zaschnout.
Foto: Ilona Mikulecká, Hmotu nastříkáme cukrářským sáčkem na pečící papír a necháme volně zaschnout.

11. Skořápky necháme po upečení vychladnout, až poté je odlepujeme.

Upečené skořápky necháme vychladnout  a poté odlepujeme od papíre.
Foto: Ilona Mikulecká, Upečené skořápky necháme vychladnout a poté odlepujeme od papíre.

12. Připravíme si čokoládové ganache. Smetanu zahřejeme do varu, ale nevaříme. Nalijeme na nasekanou čokoládu a necháme odstát 1 minutu.

13. Promícháme dohladka a nakonec vmícháme máslo. Necháme vychladnout a lehce ztuhnout, aby šla stříkat nebo mazat mezi skořápky.

14. Připravíme si malinovou ganache. Malinové pyré si zahřejeme s lžičkou citronové šťávy. Nalijeme na nasekanou bílou čokoládu a necháme chvíli stát.

15. Mícháme dohladka a přidáme máslo. Vychladíme do ztuhnutí, aby se dalo plnit.

16. Pro sytější odstín můžeme přidat 1-2 kapky růžového barviva.

Připravíme si malinovou ganache.
Foto: Ilona Mikulecká, Připravíme si malinovou ganache.

17. Makronky rozložíme na dvojice a pomocí cukrářského sáčku naneseme trochu ganache doprostřed skořápky. Přiklopíme druhou a lehce přitlačíme, aby náplň rovnoměrně vyplnila prostor.

Skořápky naplníme cukrářským sáčkem.
Foto: Ilona Mikulecká, Skořápky naplníme cukrářským sáčkem.

18. Naplněné makronky uložíme na 24 hodin do lednice, aby zvláčněly.

19. Podáváme až na druhý dne, kdy mají skořápky ideální zralosti, skořápka je jemná, ale drží tvar.

Tipy

Makronky jsou velmi citlivé na vlhkost a teplotu.

Uchovávejte je v lednici, ideálně s oddělením bez vlhkosti.

V lednici vydrží 3-5 dní.

Hotové pusinky

Domácí makronky s pusinkovým sněhem

Obrázek receptu na ořechové laskonky s čokoládovým krémem.

Ořechové laskonky s jemným čokoládovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest