Lehký mandlový dortík spojený dvěma křehkými skořápkami z mandlové mouky, cukru a sněhu spojenými krémem. Nejčastěji ganache, máslovým krémem nebo ovocným pyré, typický svojí různobarevností, křupavým povrchem a vláčným středem. Tak by jsem popsala tento mini dezert považovaný za francouzský ačkoliv jeho kořeny sahají až do Itálie.
Možná se jej některé šikovné hospodyňky z vás pokusily upéct, já osobně jsem jej donedávna nikdy nepekla a s makronkami se setkávala pouze na oslavách narozenin mých vnoučátek, které je, jako asi všechny dětí milují a proto je maminka na jejich oslavy pořizuje. Nejdřív jsem je považovala za zbytečnou barevnou sladkost, pouze na ozdobu, až mi to jednou nedalo a zkusila jsem je ochutnat. Výsledkem mojí degustace bylo to, že jsem zkonstatovala nejen jejich zajímavý vzhled, ale i chuť.
Makronky pro ty, co je náhodou neznáte jsou symbolem luxusu a elegance a díky nekonečným možnostem příchutí a barev se staly ideální sladkostí i pro moderní pečení. Jejich typické příchutě jsou vanilka, čokoláda, pistácie, malina, káva, růže, levandule, mango, slaný karamel a mnoho dalších. Jejich příprava vychází z francouzské cukrářské klasiky, vyznačují se jemnou strukturou, pestrými příchutěmi a elegantním vzhledem a pro mnohé cukráře jsou výzvou, která prověří jejich preciznost.
Recept na makronky s malinovou a čokoládovou ganache
Ingredience nezbytné pro přípravu malých kulinářských ikon, které spojují moderní světovou kuchyň
Skořápky (recept na 25-30 makronek, tedy 50 skořápek)
- 100 g mandlové mouky (jemně mletých loupaných mandlí)
- 100 g moučkového cukru
- 2×37 g vaječných bílků pokojové teploty (oddělených den předem)
- 100 g krupicového cukru
- libovolné potravinářské barvivo v gelu nebo prášku
Čokoládová ganache
- 100 g tmavé čokolády (60-70 % kakaa)
- 80 ml smetany ke šlehání
- 15 g másla
Malinová ganache (s bílou čokoládou)
- 100 g bílé čokolády
- 60 g malinového pyré (rozmixované a propasírované maliny)
- 20 g másla
- 1-2 kapky růžového barviva (volitelné)
- 1 lžička citronové šťávy
Jak se připravují makronky – postup
1. Mandlovou mouku a Moučkový cukr smícháme a prosejeme přes jemné síto.
2. Přidáme 37 g vaječných bílků a vytvoříme pastu.
3. Do kastrůlku dáme krupicový cukr s 30 ml vody a zahřejeme na 118-120 stupňů (používáme cukrářský teploměr).
4. Když má sirup 110 stupňů, začneme šlehat druhou dávku – 37 g bílků do polotuhá.
5. Za stálého šlehání nalijeme horký sirup tenkým proudem do bílků.
6. Dále šleháme, dokud sníh nezchladne a nevytvoří české, pevné špičky.
7. Třetinu sněhu přidáme k mandlové pastě a promícháme, poté přidáme zbytek a jemně ale důkladně promícháme. Hmota by měla připomínat tekoucí lávu.
8. Hmotu naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou cca 1 cm a stříkáme na plech s pečicím papírem nebo silikonovou pofložkoukolečka o průměru 3-4 cm.
9. Makronky necháme volně schnout 30-60 minut, dokud nejdou suché na dotek (má se vytvořit povrch, který nepraskne).
10. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 135-150 stupňů 12-15 minut.
11. Skořápky necháme po upečení vychladnout, až poté je odlepujeme.
12. Připravíme si čokoládové ganache. Smetanu zahřejeme do varu, ale nevaříme. Nalijeme na nasekanou čokoládu a necháme odstát 1 minutu.
13. Promícháme dohladka a nakonec vmícháme máslo. Necháme vychladnout a lehce ztuhnout, aby šla stříkat nebo mazat mezi skořápky.
14. Připravíme si malinovou ganache. Malinové pyré si zahřejeme s lžičkou citronové šťávy. Nalijeme na nasekanou bílou čokoládu a necháme chvíli stát.
15. Mícháme dohladka a přidáme máslo. Vychladíme do ztuhnutí, aby se dalo plnit.
16. Pro sytější odstín můžeme přidat 1-2 kapky růžového barviva.
17. Makronky rozložíme na dvojice a pomocí cukrářského sáčku naneseme trochu ganache doprostřed skořápky. Přiklopíme druhou a lehce přitlačíme, aby náplň rovnoměrně vyplnila prostor.
18. Naplněné makronky uložíme na 24 hodin do lednice, aby zvláčněly.
19. Podáváme až na druhý dne, kdy mají skořápky ideální zralosti, skořápka je jemná, ale drží tvar.
Tipy
Makronky jsou velmi citlivé na vlhkost a teplotu.
Uchovávejte je v lednici, ideálně s oddělením bez vlhkosti.
V lednici vydrží 3-5 dní.

Domácí makronky s pusinkovým sněhem
