Nejsou koule jako koule a nejsou knedlíky jako knedlíky. Obyčejné bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou všeobecně známé. Většinou se připravují klasicky s dušeným zelím a smaženou cibulkou. Pojďme si je ale spolu vytunit a uvidíte, že i z tohohle pokrmu lze udělat hlavní jídlo vhodné pro jakoukoliv příležitost.
Já dělám z brambor a masa různé pokrmy – od kulek z brambor syrových, po kulky z brambor vařených a taky knedlíky masem plněné. Dnes se podíváme na recept z vařených brambor a pečené plece a tento pokrm je nejen vynikající, ale i krásně vypadá. K tomu si udělejte bílé nebo červené dušené zelí bez zahuštění a osmaženou cibulku. Dozdobte zelenou jarní cibulkou nebo kouskem bylinky a jídlo k obědu je na světě. A nejen k obědu, klidně bych ho připravila i k nějaké slavnostní příležitosti, jak krásně jej lze naservírovat.
Recept na masem nadupané bramborové koule, trochu jiné než klasické bramborové knedlíky
Ingredience potřebné na bramborové koule plněné pečeným pleckem
- brambory vařené ve slupce
- hrubá moouka, nebo dětská krupice
- červené zelí
- máslo
- upečená vepřová plec anebo jiné pečené vepřové maso
- cibule a česnek + tuk na restování masa
- tymián
- cibule + cukr na zkaramelizování
- zelená jarní cibulka
Postup přípravy
1. Pečené vepřové maso rozdrtíme v sekáčku a restujeme chvíli na cibulce a česneku s přidáním tymiánu.
2 Brambory den předem uvaříme ve slupce, před přípravou jej oloupeme a nastrouháme na hrubo a na jemno 1:1. Přidáme asi polovinu množství brambor hrubé mouky nebo krupičky a osolíme.

Plněné bramborové knedlíky trhaným husím masem se zelím
3. Těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce a plníme hromádky sekaného orestovaného pečeného masa.
4. Koule uvaříme v osolené vodě a zdobíme zkaramelizovanou cibulkou a zelenou jarní cibulkou. Dle fantazie můžeme zdobit kolečkami červené cibule a zeleného salátu.
Plněné koule podáváme s krátce dušeným červeným zelím připravovaným bez zahušťování, pouze zjemněným lžičkou másla.

Vepřová plec s křupavou kůrkou, která je stále šťavnatá a měkká

Plněné domácí bramborové knedlíky s uzenou masovou náplní a krémovým kysaným zelím
Redakce cooky.cz, částečně upraveno AI