Nejsou koule jako koule a nejsou knedlíky jako knedlíky. Obyčejné bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou všeobecně známé. Většinou se připravují klasicky s dušeným zelím a smaženou cibulkou. Pojďme si je ale spolu vytunit a uvidíte, že i z tohohle pokrmu lze udělat hlavní jídlo vhodné pro jakoukoliv příležitost.

Já dělám z brambor a masa různé pokrmy – od kulek z brambor syrových, po kulky z brambor vařených a taky knedlíky masem plněné. Dnes se podíváme na recept z vařených brambor a pečené plece a tento pokrm je nejen vynikající, ale i krásně vypadá. K tomu si udělejte bílé nebo červené dušené zelí bez zahuštění a osmaženou cibulku. Dozdobte zelenou jarní cibulkou nebo kouskem bylinky a jídlo k obědu je na světě. A nejen k obědu, klidně bych ho připravila i k nějaké slavnostní příležitosti, jak krásně jej lze naservírovat.

Recept na masem nadupané bramborové koule, trochu jiné než klasické bramborové knedlíky

Ingredience potřebné na bramborové koule plněné pečeným pleckem

  • brambory vařené ve slupce
  • hrubá moouka, nebo dětská krupice
  • červené zelí
  • máslo
  • upečená vepřová plec anebo jiné pečené vepřové maso
  • cibule a česnek + tuk na restování masa
  • tymián
  • cibule + cukr na zkaramelizování
  • zelená jarní cibulka

Postup přípravy

1. Pečené vepřové maso rozdrtíme v sekáčku a restujeme chvíli na cibulce a česneku s přidáním tymiánu.

2 Brambory den předem uvaříme ve slupce, před přípravou jej oloupeme a nastrouháme na hrubo a na jemno 1:1. Přidáme asi polovinu množství brambor hrubé mouky nebo krupičky a osolíme.

Plněné knedlíky trhaným husím masem

Plněné bramborové knedlíky trhaným husím masem se zelím

3. Těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce a plníme hromádky sekaného orestovaného pečeného masa.

4. Koule uvaříme v osolené vodě a zdobíme zkaramelizovanou cibulkou a zelenou jarní cibulkou. Dle fantazie můžeme zdobit kolečkami červené cibule a zeleného salátu.

Plněné koule podáváme s krátce dušeným červeným zelím připravovaným bez zahušťování, pouze zjemněným lžičkou másla.

Vepřová plec - maso s knedlíkem

Vepřová plec s křupavou kůrkou, která je stále šťavnatá a měkká

Plněné knedlíky - servírování

Plněné domácí bramborové knedlíky s uzenou masovou náplní a krémovým kysaným zelím

Redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest