Zrovna dnes jsem koukala, že začínají dozrávat višně. No na čerstvou domácí višňovou marmeládu to tedy ještě není, ale já mám z minulého roku zásoby. A samozřejmě můžete použít i kupovanou. Strouhaný koláč má tendenci oslovit zejména svým pohledem na tradiční domácí pečení. Jakmile takovýto dezert spatříte, hned vám musí být jasné, že jde o produkt domácí výroby. V mnoha rodinách se připravuje při víkendových návštěvách nebo k odpočinku u odpolední kávy. Základ tohoto koláče tvoří máslové těsto připravené klasickým způsobem, které je ale nakonec nastrouhané.

Višňová marmeláda v tomto receptu sehrává roli nejen chuťově osvěžující náplně, ale také propojuje máslové vrstvy do harmonického celku. Višně dodávají koláči příjemnou nakyslost, která výborně vyvažuje sladkost těsta. Tato kombinace chutí je oblíbená i proto, že se nikdy nepřejí. Moje maminka dříve dělala i koláče švestáky a slíváky – používala povidla a byla to naprostá chuťová lahoda.

Recept na strouhaný višňový koláč

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g másla
  • 550 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • višňová marmeláda

Postup přípravy strouhaného višňového koláče

1. Ze všech ingrediencí kromě marmelády vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 části, jednu větší a jednu menší.

2. Menší část vložíme na hodinu do mrazáku a větší rozválíme na pečícím papíru, poté ho přeneseme na plech.

3. Potřeme višňovou marmeládou nebo klidně čímkoliv jiným a nastrouháme na vrch zmražené těsto.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

Strouhaný máslový koláč s višňovou marmeládou.
Foto: Ilona Mikulecká, Strouhaný máslový koláč s višňovou marmeládou.

Proč tento koláč?

Strouhaný koláč je ideální i z praktického hlediska. Těsto lze připravit dopředu, zamrazit a mít po ruce v momentě, kdy vás přepadne chuť na něco sladkého nebo dorazí nečekaná návštěva. Koláč je také skvělý pro přenášení, protože dobře drží tvar, nerozpadá se a chutná výtečně i druhý den po upečení.

Obrázek receptu na Strouhaný koláč s tvarohem a vanilkou - sladká vzpomínka na dětství

Strouhaný koláč s tvarohem a vanilkou: Retro klasika z dětství, která znovu dobývá naše kuchyně

Obrázek receptu na strouhaný koláč se sušenými švestkami.

Křehký strouhaný koláč se sušenými švestkami

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest