Mraznička patří mezi nepostradatelné pomocníky v moderních domácnostech. Jak si lidé pomáhali, když tento vynález neexistoval? A jak dlouho vlastně můžeme maso skladovat, aby to bylo pro naše zdraví bezpečné? Historie mražení je poměrně mladá, první průmyslové využití mrazíren se rozšířilo až ve 20. století, byť první zmínky o umělém mražení sahají až do 18. století. Přirozené uchovávání potravin ale lidé znali již od starověku. Dříve se využívalo spíše sušení, uzení či zavařování, led byl totiž vzácný.
Mraznička a její historie
Domácí mrazáky se rozšířily ve druhé polovině 20. století. Výhodou mražení je fakt, že si potraviny zachovávají většinu své výživové hodnoty, jsou-li správně skladovány a zpracovány. Všichni jistě známe mražení úrody ze zahrádky a její využití například v zimě. Klíčem ovšem je zvolit správné postupy a mrazit pouze kvalitní a čerstvé potraviny, používat vhodné obaly a dbát na stabilní teplotu v mrazáku.
Mleté maso a ryby
Hovězí či telecí maso může v mrazáku vydržet až osm měsíců. Oproti tomu maso drůbeží má kratší trvanlivost, spotřebovat byste je měli do tří měsíců, jedině tak zabráníte ztrátě kvality. Specifickou kategorií je mleté maso, to by mělo mrazničku opustit nejpozději do dvou měsíců, jeho povrch je totiž náchylnější k nežádoucím změnám. Zcela zvláštní skupinu tvoří ryby. Ty se totiž liší ještě v závislosti na druhu, tedy i typu masa, a hlavně obsahu tuku. Kupříkladu lososa rozhodně spotřebujte do tří měsíců, libovější ryby mohou vydržet až čtyři měsíce.
Na dlouhodobé skladování pozor
Ve tkáních masových produktů se tvoří ledové krystalky, které mohou narušit svalová vlákna. Po rozmrazení byste se tedy mohli divit, kam se poděl váš původně krásný řízek nebo stehýnko. Abyste i po delší době věděli přesně, kdy byl který produkt do mrazničky vložen, označte sáčky daty (ovšem pozor, použijte nesmyvatelný fix). Maso je dobré rozdělit na porce, které rovnou zpracujete, opětovné mražení se důrazně nedoporučuje.
Správné rozmrazování jako klíč k úspěchu
Možná se to nezdá, ale právě rozmrazování je důležitým faktorem na cestě k úspěchu. Nejlépe uděláte, když zvolíte postup sice pomalý, ale efektivní: pozvolné rozmrazování v chladničce. Minimalizujete tím růst bakterií, tudíž prospějete svému zdraví. A jak už jsme psali výše: rozmrazené maso rozhodně nikdy znovu do mrazáku neukládejte.

Řecké stifado: Aromatické dušené maso s cibulkami
Zdroj: Autorský text, Wikipedie