Nedělní snídaně je pro nás rituál a kynuté pečivo k ní neodmyslitelně patří. Můj manžel sice miluje vánočku i mazanec, ale netuší, že i letos mu podstrčím mazanec – u nás prostě vedou! Zítra už ho bude čekat tenhle voňavý kynutý bochánek s máslem a oblíbenou jahodovou marmeládou. Po letech zkoušení různých receptů, které mi nikdy nepřišly dokonalé, jsem si vytvořila svůj vlastní, super recept, který je krásně vláčný, žlutý a nadýchaný.

Klíčem k mému receptu je absence rumu, který u nás doma zkrátka “smrdí”. Můj tip zní: I když rozinky nenamáčím do rumu, doporučuji je namočit alespoň do vlažné vody na několik minut. Tím nasáknou tekutinu, nebudou brát vlhkost z těsta, a navíc si zachovají svou šťavnatost. Co se týče kynutí, je důležité dát těstu čas. Nechávám ho kynout hodinu a půl, což zaručí jeho jemnou a vzdušnou texturu. A aby byl výsledek dokonalý, natřený bochánek nechávám na plechu odpočívat dalších 50 minut – to je záruka, že se v troubě krásně zvedne.

Recept na nadýchaný kynutý mazanec

  • Celková doba přípravy (aktivní čas): 15 až 20 minut
  • Doba kynutí: 1,5 hodiny (první kynutí) plus 50 minut (druhé kynutí na plechu)
  • Délka pečení v troubě: zhruba 45 minut (při 175 stupňů)
  • Počet kusů: 1 velký mazanec

Ingredience k přípravě mazance bez rumu

  • 1/4 litru mléka (vlažného)
  • 120 gramů cukru krystal
  • 20 gramů čerstvých kvasnic
  • 120 gramů másla
  • 2 celá vajíčka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra (z jednoho citronu)
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 450 gramů hladké mouky
  • Rozinky (množství dle chuti, nenamáčíme do rumu!)
  • Mandle plátky (na posypání)

Postup při přípravě domácího mazance

1. Nejdříve se pusťte do kvásku. Ohřejte asi 1/4 litru mléka tak, aby bylo vlažné, nikoli horké.

2. Přidejte do něj rozdrobených 20 gramů kvasnic a přisypte 120 gramů cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě.

3. Mezitím si rozpusťte 120 gramů másla a nechte ho mírně zchladnout, aby nebylo horké.

4. Do velké mísy nalijte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo.

Obrázek k receptu na domácí mazanec bez rumu
Foto: Cooky.cz, recept na mazanec bez rumu

5. Přidejte dvě celá vajíčka, vanilkový cukr, špetku soli, strouhanou citronovou kůru a rozinky. (Pamatujte: rozinky namáčejte ve vodě, rumu se vyhněte!).

6. Do tekuté směsi postupně přidávejte odvážené množství mouky: nejdříve 200 gramů polohrubé mouky a poté 450 gramů hladké mouky.

7. Všechny suroviny vypracujte v hladké, pružné těsto. Je potřeba ho hníst dostatečně dlouho, aby bylo krásně vláčné a nelepilo se.

8. Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 1,5 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

9. Z vykynutého těsta vytvořte kulatý bochánek. Ten umístěte na plech vyložený pečicím papírem.

10. Bochánek na plechu nechte ještě 50 minut kynout. To je důležité pro finální nadýchanost.

11. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Můžete nahoře udělat ostrým nožem i křížový řez.

12. Mazanec pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, dokud nezíská krásnou zlatohnědou barvu.

Tipy redakce

  • Změna teploty tuku: Máslo do těsta přidávejte vždy jen vlažné, nikoli horké. Horký tuk by mohl kvasnice spařit a zničit tak proces kynutí.
  • Prodloužené kynutí: Dodržte dvě fáze kynutí. Druhé kynutí, 50 minut na plechu, je klíčové pro to, aby se mazanec v troubě krásně zvedl a zůstal vysoký.
  • Žloutky navíc: Přidejte jeden žloutek navíc, abyste získali ještě žlutější, máslovější a bohatší barvu i chuť těsta. Mléka pak přidejte o něco méně.
  • Vláčnost rozinek: Rozinky namočte do vlažné vody, což zajistí, že zůstanou šťavnaté a nebudou z těsta “vysávat” vlhkost, čímž zůstane mazanec déle čerstvý.
Obrázek k receptu na velikonoční mazanec

Roky prověřený tradiční mazanec, který peču jakou moučník celoročně. Měkký, voňavý a plný mandlí

Obrázek receptu na Mazanec jako sluneční chléb, netradiční nejen velikonoční sladký peceň

Zlatý pletený mazanec jako sluneční chléb: Sladké pečivo ke snídani

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest