Medové hvězdičky mají nejen krásnou chuť, ale také se s nimi dá nádherně pracovat při zdobení. Můžete si s nimi pohrát a vytvořit vánoční motivy podle své fantazie. Děti je milují nejen jíst, ale i pomáhat s vykrajováním a zdobením.

Medové hvězdičky okamžitě navodí tu pravou vánoční atmosféru. Vůně medu a koření, která se šíří z trouby, vám připomene staré rodinné tradice a kouzelné chvíle s blízkými. Toto cukroví je oblíbené pro svou jednoduchost, ale také pro chuť, která je díky medu tak jedinečná. V mnoha rodinách se hvězdičky dědí jako recept z generace na generaci a každý rok jsou jedním z prvních druhů, které se pečou.

Recept na cukroví Medové hvězdičky

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200 g moučkového cukru
  • 450 g moučkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce medu
  • 100 g másla
  • vejce

Krém:

  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Zdobení:

  • bílá čokoláda
  • griliášová drť

Postup přípravy

1. Mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva smícháme ve větší misce, poté přidáme med, máslo a vejce.

2. Vypracujeme těsto, které dáme v potravinářské folii do druhého dne chladit do lednice.

3. Druhý den těsto vyndáme a na pomoučněném vále vyválíme na tenký plát ze kterého vykrajujeme hvězdičky.

Hvězdičky vykrájíme z těsta.
Hvězdičky vykrájíme z těsta.

4. Vykrojené hvězdičky skládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů 7 minut.

5. Ve vodní lázni připravíme krém šleháním vajec s cukrem. Nyní když je krém vyšlehaný přidáme máslo a vyšleháme v tuhý krém.

Do krému přidáme máslo.
Do krému přidáme máslo.

6. Upečené hvězdičky mažeme krémem a spojujeme, poté rozpustíme čokoládu a hvězdičky v ní namočíme.

Krém naneseme na upečené hvězdičky.
Krém naneseme na upečené hvězdičky.

7. Nakonec hvězdičky posypeme griliášem.

Namočené hvězdičky posypeme griliášem.
Namočené hvězdičky posypeme griliášem.
Podáváme s chutí a úsměvem!
Podáváme s chutí a úsměvem!

Co je griliášová drť?

Griliášová drť je křupavá sladká směs, která vzniká karamelizováním cukru a následným smícháním s jemně mletými ořechy, často lískovými nebo vlašskými. Proces začíná tím, že se cukr roztaví na karamel, do kterého se přimíchají nasekané nebo pomleté ořechy. Používá se jako ozdoba nebo součást různých dezertů, dortů, zmrzlin či krémů. Přidává pokrmům lahodnou karamelovou chuť a křupavou texturu. Obecně vzato, pokud se nechcete zdržovat s vlastním griliášem, lze mnoha specializovaných prodejnách zakoupit hotový griliáš.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest