Každý z nás určitě zná klasický medovníkový dort, medovníkové řezy a jejich různé napodobeniny a varianty originálního medovníku. Znáte ale a jedli jste už někdy medový dort s mákem? To je teprve pochoutka. Recept není tak složitý, jak se zdá, akorát to chce trochu trpělivosti a šikovnosti při pečení několika platů medového těsta. Prostě jako u klasického medovníku.
Náš medovník je akorát obohacený o mák, který je zdraví prospěšný a obsahuje kromě vysokého podílu bílkovin další prospěšné látky. No a navíc kombinace medu a máku je sice neobyčejná, ale chutná božsky. Ani nevím k čemu bych to mohla přirovnat, protože ta lahodná chuť samozřejmě pro ty, kteří milují tyto ingredience je obrovskou lahůdkou. Tak pojďme na to!
Recept na úplně nejlepší makový medovník – tento medový dort s mákem chutná úžasně
Ingredience na přípravu dortu
Těsto
- 50 g ghí
- 2 PL medu
- 50 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 KL jedlé sody
- 50 g mletého máku
- 100 g špaldové hladké mouky
- 80 špaldové celozrnné mouky
- trochu mleté vanilky
Krém
- 2 PL medu
- 1 Boník anebo jiný čerstvý sýr
- 280 g smetanového jogurtu
Postup přípravy
1. Ghí s medem a třtinovým cukrem rozpustíme ve vodní lázni.
2. Vejce smícháme se sodou a přidáme ke směsi ve vodní lázni, mícháme dokud se suroviny nespojí a necháme 10 minut povařit kvůli lepší a intenzivnější chuti.
3. Směs sundáme z ohně a necháme trochu vychladnout, přidáme vanilku.
4. Vmícháme mouky a mák a vypracujeme těsto, které dáme minimálně na 30 minut do lednice ztuhnout (je lámavé a lepivé).
5.Potom těsto rozdělíme na 5 částí a rozválíme mezi pečícími papíry (kvůli obsahu máku je trochu lepivé a křehké).
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut na 5 krát.
7. Zatím si připravíme smícháním ingrediencí na náplň krém, kterým platy naplníme a skládáme na sebe.
Božský dort – kombinace medu a kysané smetany
8. Zbytkem krému namažeme povrch medovníku a odřezky ze stran, které zarovnáme, rozmixujeme a posypeme jeho povrch.
Medovníkový dort necháme odležet v lednici do druhého dne, aby s chutě spojili a těsto bylo fantasticky měkké. Dobrou chuť!