Každý z nás určitě zná klasický medovníkový dort, medovníkové řezy a jejich různé napodobeniny a varianty originálního medovníku. Znáte ale a jedli jste už někdy medový dort s mákem? To je teprve pochoutka. Recept není tak složitý, jak se zdá, akorát to chce trochu trpělivosti a šikovnosti při pečení několika platů medového těsta. Prostě jako u klasického medovníku.

Náš medovník je akorát obohacený o mák, který je zdraví prospěšný a obsahuje kromě vysokého podílu bílkovin další prospěšné látky. No a navíc kombinace medu a máku je sice neobyčejná, ale chutná božsky. Ani nevím k čemu bych to mohla přirovnat, protože ta lahodná chuť samozřejmě pro ty, kteří milují tyto ingredience je obrovskou lahůdkou. Tak pojďme na to!

Recept na úplně nejlepší makový medovník – tento medový dort s mákem chutná úžasně

Ingredience na přípravu dortu

Těsto

  • 50 g ghí
  • 2 PL medu
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 KL jedlé sody
  • 50 g mletého máku
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 80 špaldové celozrnné mouky
  • trochu mleté vanilky

Krém

  • 2 PL medu
  • 1 Boník anebo jiný čerstvý sýr
  • 280 g smetanového jogurtu

Postup přípravy

Obrázek receptu na Medový dort tentokrát s mákem, úplně nejlepší
Zdroj: twinrecipe, Recpet na Medový dort tentokrát s mákem, úplně nejlepší

1. Ghí s medem a třtinovým cukrem rozpustíme ve vodní lázni.

2. Vejce smícháme se sodou a přidáme ke směsi ve vodní lázni, mícháme dokud se suroviny nespojí a necháme 10 minut povařit kvůli lepší a intenzivnější chuti.

3. Směs sundáme z ohně a necháme trochu vychladnout, přidáme vanilku.

4. Vmícháme mouky a mák a vypracujeme těsto, které dáme minimálně na 30 minut do lednice ztuhnout (je lámavé a lepivé).

Povrch dortu namažeme zbytkem krému a posypeme rozmixovanými odřezky.
Zdroj: twinrecipe, Povrch dortu namažeme zbytkem krému a posypeme rozmixovanými odřezky.

5.Potom těsto rozdělíme na 5 částí a rozválíme mezi pečícími papíry (kvůli obsahu máku je trochu lepivé a křehké).

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut na 5 krát.

7. Zatím si připravíme smícháním ingrediencí na náplň krém, kterým platy naplníme a skládáme na sebe.

Obrázek receptu na Božský dort - kombinace medu a kysané smetany

Božský dort – kombinace medu a kysané smetany

8. Zbytkem krému namažeme povrch medovníku a odřezky ze stran, které zarovnáme, rozmixujeme a posypeme jeho povrch.

Medovníkový dort necháme odležet v lednici do druhého dne, aby s chutě spojili a těsto bylo fantasticky měkké. Dobrou chuť!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest