Nevím jak vy, ale já osobně mám radost z toho, když se mi povede upéct něco bez mouky a cukru a je to hrozně dobré. Výčitky ze sladkého jdou stranou a můžu si pochutnávat. Rozhodla jsem se pár takových receptů, které se mi povedly napsat, abyste si je také vyzkoušeli. Mají společný jmenovatel – tím jsou jablka. Základem tohoto pečení je nahrazení tradičních surovin jako mouka a rafinovaný cukr jinými přírodnějšími alternativami, anebo jejich úplné vynechání.
Tyto recepty jsou ideální pro lidi, kteří dodržují zdravý životní styl, omezují sacharidy nebo se vyhýbají lepku a přidanému cukru. Klasickou mouku je možné nahradit ořechovou, mandlovou nebo kokosovou moukou. Cukr můžeme nahradit rozmixovaným ovocem a zeleninou, máslo rostlinnými oleji a přidat čokoládu bez cukru. Já osobně peču tyto recepty ráda, místo cukru je také možné použít rostlinnou Stévii – je příjemná, nemá žádné pachutě a i když je cenově někde jinde, stačí z ní na oslazení tak čtvrtina běžného množství cukru.
Dnes si tedy upečeme 3 zdravé pochoutky z jablek – takové jablečné dezerty a třeba si z nich vyberte a upečete nějaký i doma.
Recept na Trio jabkových pochoutek bez mouky a cukru
Ingredience na přípravu zdravých receptů
1.recept – Jablečno-čokoládový dezert z formy
- 1 kg jablek
- 300 g hořké čokolády bez cukru (já jí kupuji v Lidlu)
- rostlinný olej na vymazání formy
Postup
1. Jablka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a dáme do kastrolu. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Poté jabka přecedíme přes sítko a rozmixujeme. Hořkou čokoládu rozpustíme v mikrovlnce a smícháme s jablečným pyré.
2. Nalijeme do bábovkové formy vytřené olejem a upečeme v troubě. Poté vyklopíme a necháme vychladnout.
2.recept – Cik cak buchta s vlašskými ořechy
- 2 vejce
- 3 g sladidla (například Stevie)
- 150 ml mléka
- 150 g ovesných vloček rozemletých na mouku
- 3 g prášku do pečiva
- rostlinný olej na vymazání
- kakao
- vlašské ořechy
- jablka do těsta
Postup
1. V misce smícháme všechny ingredience kromě oleje a ořechů. Těsto rozdělíme do dvou misek a do jedné z misek přidáme kakao. Těsto nalijeme do pečící formy vymazané rostlinným olejem střídavě bílé a tmavé a posypeme nasekanými ořechy.
2. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Vychladíme.
3. recept – Snadná kakaová buchta z ovesných vloček, banánů a jablek
- 150 g ovesných vloček
- 100 g horkého mléka
- 3 vejce
- 30 g kakaa
- 2 zralé banány
- olej na vytření formy
- jablka na zdobení
- skořice + třtinový cukr (volitelné – může být Stevie) na posypání
Postup
1. Ovesné vločky smícháme s mlékem s horkým mlékem a necháme 10 minut odležet.
2. Do směsi přidáme vejce, kakao, rozmačkané banány. Těsto nalijeme do olejem vymazané formy.
3. Jablka se slupkou nakrájíme na půlky a následně na plátky. vrch dezertu poklademe platky jablek a posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
4. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Necháme v chladu odležet.
Tipy pro úspěch
Nebojte se experimentovat – kombinovat ingredience a hledat nové chutě. Přírodná sladkost ovoce často stačí na to, aby dezert chutnal dokonale.