Nevím jak vy, ale já osobně mám radost z toho, když se mi povede upéct něco bez mouky a cukru a je to hrozně dobré. Výčitky ze sladkého jdou stranou a můžu si pochutnávat. Rozhodla jsem se pár takových receptů, které se mi povedly napsat, abyste si je také vyzkoušeli. Mají společný jmenovatel – tím jsou jablka. Základem tohoto pečení je nahrazení tradičních surovin jako mouka a rafinovaný cukr jinými přírodnějšími alternativami, anebo jejich úplné vynechání.

Tyto recepty jsou ideální pro lidi, kteří dodržují zdravý životní styl, omezují sacharidy nebo se vyhýbají lepku a přidanému cukru. Klasickou mouku je možné nahradit ořechovou, mandlovou nebo kokosovou moukou. Cukr můžeme nahradit rozmixovaným ovocem a zeleninou, máslo rostlinnými oleji a přidat čokoládu bez cukru. Já osobně peču tyto recepty ráda, místo cukru je také možné použít rostlinnou Stévii – je příjemná, nemá žádné pachutě a i když je cenově někde jinde, stačí z ní na oslazení tak čtvrtina běžného množství cukru.

Dnes si tedy upečeme 3 zdravé pochoutky z jablek – takové jablečné dezerty a třeba si z nich vyberte a upečete nějaký i doma.

Recept na Trio jabkových pochoutek bez mouky a cukru

Ingredience na přípravu zdravých receptů

1.recept – Jablečno-čokoládový dezert z formy

  • 1 kg jablek
  • 300 g hořké čokolády bez cukru (já jí kupuji v Lidlu)
  • rostlinný olej na vymazání formy

Postup

1. Jablka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a dáme do kastrolu. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Poté jabka přecedíme přes sítko a rozmixujeme. Hořkou čokoládu rozpustíme v mikrovlnce a smícháme s jablečným pyré.

Těsto nalijeme do formy
Zdroj: KochenmitNika, Těsto nalijeme do formy.

2. Nalijeme do bábovkové formy vytřené olejem a upečeme v troubě. Poté vyklopíme a necháme vychladnout.

Upečený dezert vyklopíme a vychladíme.
Zdroj: KochenmitNika, Upečený dezert vyklopíme a vychladíme.

2.recept – Cik cak buchta s vlašskými ořechy

  • 2 vejce
  • 3 g sladidla (například Stevie)
  • 150 ml mléka
  • 150 g ovesných vloček rozemletých na mouku
  • 3 g prášku do pečiva
  • rostlinný olej na vymazání
  • kakao
  • vlašské ořechy
  • jablka do těsta

Postup

1. V misce smícháme všechny ingredience kromě oleje a ořechů. Těsto rozdělíme do dvou misek a do jedné z misek přidáme kakao. Těsto nalijeme do pečící formy vymazané rostlinným olejem střídavě bílé a tmavé a posypeme nasekanými ořechy.

Tmavé a bílé těsto nalijeme střídavě do formy.
Zdroj: KochenmitNika, Tmavé a bílé těsto nalijeme střídavě do formy.

2. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Vychladíme.

Posypeme ořechy a upečeme v troubě
Zdroj: KochenmitNika, Posypeme ořechy a upečeme v troubě

3. recept – Snadná kakaová buchta z ovesných vloček, banánů a jablek

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g horkého mléka
  • 3 vejce
  • 30 g kakaa
  • 2 zralé banány
  • olej na vytření formy
  • jablka na zdobení
  • skořice + třtinový cukr (volitelné – může být Stevie) na posypání

Postup

1. Ovesné vločky smícháme s mlékem s horkým mlékem a necháme 10 minut odležet.

2. Do směsi přidáme vejce, kakao, rozmačkané banány. Těsto nalijeme do olejem vymazané formy.

Těsto nalijeme do formy a pokládáme plátky jablek.
Zdroj: KochenmitNika, Těsto nalijeme do formy a pokládáme plátky jablek.

3. Jablka se slupkou nakrájíme na půlky a následně na plátky. vrch dezertu poklademe platky jablek a posypeme skořicí a třtinovým cukrem.

Jablka posypeme skořicí a třtinovým cukrem a upečeme.
Původ: KochenmitNika, Jablka posypeme skořicí a třtinovým cukrem a upečeme.

4. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Necháme v chladu odležet.

Tipy pro úspěch

Nebojte se experimentovat – kombinovat ingredience a hledat nové chutě. Přírodná sladkost ovoce často stačí na to, aby dezert chutnal dokonale.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest