Menudo je filipínské jídlo, podobá se guláši, je vyrobené obvykle z vepřového masa s bramborem a červenou paprikou i jinou zeleninou, v rajčatové omáčce. Může obsahovat i vepřová játra a rozinky. Obsahuje spoustu ingrediencí, hlavně několik druhů koření. Toto menu je syté, chutné a snadno přizpůsobitelné dle vašich preferencí, když vařím, tak taky improvizuji a někdy nahradím ingredience, které zrovna moje kuchyň neposkytuje, jinými, které doma najdu. U tohoto jídla to zrovna jde docela snadno a proto ráda vaříme mezinárodní kuchyni. Můžu tam ingredience různě kombinovat a nahrazovat. Ne vše, co je v receptech, máte zrovna po ruce, někdy ani v obchodě. Aby toho nebylo málo, jako Menudo “caldo” je také označována tradiční mexická polévka, která ovšem obsahuje nám velmi dobře známé hovězí dršťky – ale tuto polévku si uděláme až příště a napíšu i o ní. Tak hodně zdaru při vaření!
Recept na menudo po filipínsku
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřového masa
- 2 malé brambory
- 1 střední mrkev
- 2 ks párků
- 45 g játrové pomazánky
- 3 menší nakládané okurky
- 1 střední cibule
- 8 stroužků česneku
- 4 PL sójové omáčky
- 1/2 KL calamansi šťáva (jde sehnat v asijských obchodech, anebo lze nahradit, mandarinkou, limetkou, citrónem s kapkou medu)
- 1 PL ustřicové omáčky
- 2 PL rajského kečupu
- 1 PL rajčatové pasty – protlaku
- 3/4 MSG (v asijských obchodech, hodně používané ochucovadlo v asijské kuchyni s glutamanem)
- 1/4 KL soli
- 5 g pepře
- 1 hrnek vody
- 5 PL oleje na vaření
Postup
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, Dáme na pánev s rozpáleným olejem a restujeme 3 minuty.
2. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a restujeme další minutu. Přidáme na kolečka nakrájené párky a drobně. nakrájenou červenou papriku. Opékáme dalších 30 vteřin.
3. Přidáme sůl, pepř a stále na ohni mícháme. Směs přendáme na talíř.
4. Na stejnou pánev přidáme 2 PL oleje a na horkém oleji restujeme malé kostky vepřového masa mícháním cca 6 minut, než se. maso zatáhne. Přidáme česnek a cibuli nakrájené drobně a dále mícháme.
5. Přidáme rajčatovou pastu, restujeme, než se pasta spojí s masem.Maso ochutíme solí, pepřem a MSG kořením (můžeme nahradit kostkou vepřového bujónu). Přidáme 2 PL rajčatové omáčky (kečupu) a promícháme.
6. Směs zalijeme vodou a a necháme dusit 15 minut pod pokličkou. Občas zamícháme.
7.Když je voda odpařená,, přidáme játrovou pomazánku, ustřicovou omáčku, calamansi šťávu (anebo citrón s kapkou medu), nakrájenou okurku, a vsypeme připravenou směs zeleniny s párkem. Ještě chvíli dusíme, než nám omáčka nezhoustne. Jídlo podáváme horké s dušenou rýží.
Zajímavost
Co je vlastně MSG? Je to glutaman sodný, akorát u nás známý už v jiné zpracované podobě. Jinak je to směs bílého prášku. Glutaman sodný je předmětem mnoha diskusí ohledně jeho bezpečného používání v kuchyni. Ve finále většina studií, jako i například AÚPKPL naznačuje, že je bezpečný. Takže je to jen na nás, zda jej budeme používat.