Sladké knedlíky posypané tvarohem a ukrývající kousek ovoce bezpochyby patří mezi naše vzpomínky na dětství. Postupem času se různé receptury vylepšovaly podle možností a šikovnosti hospodyněk. V tomto případě se jedná o zdokonalení těsta, které díky směsi brambor a tvarohu tvoří knedlík jemný jako obláček. V jeho středu se ukrývá šťavnatá meruňka, což je podle mého názoru sluncem políbené ovoce, v posledních letech také dosti vzácné. Díky meruňkám mají knedlíky ideální sladkokyselou chuť.
Takovéto ovocné knedlíky bez ohledu na druh ovoce patří mezi naprosté ikony českých sladkých jídel. Lze je podávat jako hlavní chod nebo v menším množství jako dezert. Pokud bychom měli nahlédnout ke kořenům této pochoutky, zjistili bychom, že je měl v oblibě císař František Josef I., který si je nechával připravovat od rakousko-uherských kuchařů.
Recept na tvarohovo-bramborové knedlíky s meruňkami
Ingredience pro přípravu
- 350 g brambor
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 vejce
- špetka soli
- 350 g hrubé mouky
- meruňky
- máslo, moučkový cukr a nastrouhaný tvaroh na posyp
Postup přípravy meruňkových knedlíků
1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme.
2. Přidáme k nim vejce, tvaroh a prosátou mouku se špetkou soli.
3. Vypracujeme hladké těsto a to rozdělíme na stejné kousky, které naplníme ovocem.
4. Vložíme do vroucí vody a vaříme 10 – 15 minut, dle velikosti knedlíků.
Pár zajímavostí na závěr
Meruňkové knedlíky Češi vaří už 150 let a jejich obliba nikdy neustala.
Ve Vídni a okolí se podávají s opečenou strouhankou na másle, v České republice často s tvarohem, navíc bramborové těsto se výborně hodí i na slanou variantu knedlíků, třeba s uzeným masem.

Nebeské meruňkové polštářky: Takové jsou meruňkové knedlíky v odpalovaném těstě

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta s mákem a cukrem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI