Švestkové tvarohové knedlíky jsou českou klasikou a konkrétně u nás doma patří mezi top oblíbené ovocné knedlíky. Nepřipravujeme je tak často o to víc jsou populární. Příprava tvarohového těsta je ohromně jednoduchá a rychlá. Na celé toho lahodné jídlo potřebujete jen několik surovin včetně sezónního ovoce. My máme doma nejraději typicky švestky. Samozřejmě podle tohoto receptu připravíte i lahodné jahodové, borůvkové nebo třeba meruňkové knedlíky. Ukážu vám, jak připravujeme švestkové knedlíky u nás doma. Naše oblíbená kombinace s mákem a cukrem je prostě návyková, tak se nedivte, když se knedlíky trochu přejíte. Ale ten uspokojující pocit za to vážně stojí!

Jaké ovocné knedlíky jsou nejoblíbenější u Vás doma? Nechte nám zprávu dole v komentářích…

Recept na švestkové knedlíky s mákem a cukrem

Ingredience pro přípravu

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 90 g – 150 g krupice
  • sezónní ovoce
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy

1. V míse si promícháme tvaroh s krupicí a poté na pomoučněné pracovní ploše vypracujeme nelepivé těsto.

V míse si promícháme tvaroh s krupicí.
Zdroj obrázku: cooking.love.baking, V míse si promícháme tvaroh s krupicí.

2. Vytvarujeme válec a ten rozdělíme na cca 8 stejných dílků.

Vytvarujeme válec a ten rozdělíme na cca 8 stejných dílků.
Zdroj obrázku: cooking.love.baking, Vytvarujeme válec a ten rozdělíme na cca 8 stejných dílků.

3. Vypeckujeme si švestky.

4. Z každého dílku těsta uděláme placku a zabalíme do ní 1 švestku.

Z každého dílku těsta uděláme placku a zabalíme do ní 1 švestku.
Zdroj obrázku: cooking.love.baking, Z každého dílku těsta uděláme placku a zabalíme do ní 1 švestku.

5. Vytvarujeme koule a ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu.

6. Knedlíky opatrně vkládáme do vroucí vody a jakmile vyplavou na hladinu, vyndáváme je ven.

Jakmile vyplavou na hladinu, vyndáváme je ven.
Zdroj obrázku: cooking.love.baking, Jakmile vyplavou na hladinu, vyndáváme je ven.

7. Knedlíky podáváme posypané mletým mákem a zalité rozpuštěným máslem.

Knedlíky podáváme posypané mletým mákem a zalité rozpuštěným máslem.
Zdroj obrázku: cooking.love.baking, Knedlíky podáváme posypané mletým mákem a zalité rozpuštěným máslem.

Tvarohové nebo bramborové těsto?

Jistě se zde najdou příznivci spíše bramborového těsta, které má u švestkových knedlíků delší tradici. Ovšem tvarohové těsto má několik výhod oproti bramborového, a ne zanedbatelných!

Rychlost přípravy: Tvarohové těsto připravíte doslova za pár minut a nemusíte nic předvařovat. Oproti bramborovému těsto je výrazně zkrácená doba přípravy těsta a tedy i celého jídla.

Lehká varianta: Tvarohové těsto je mnohem lehčí a méně syté, nežli bramborové. Není vám po nich tak těžko, takže je vhodná pro ty z vás, kdo preferují lehčí jídla.

Variabilita: Tvarohové těsto se chuťově mnohem lépe snáší s dalším ovocem, jako borůvky, meruňky, jahody atd.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest