Medovníky jsou nezbytnou součástí Vánoc, tak jako sníh je nezbytnou součástí zimy. Medovníky jsou klasikou mezi vánočním cukrovím a jejich charakteristická chuť a vůně nám připomíná domov a rodinné chvíle u stromečku. Co ale udělat si malinkou změnu a upéct místo klasických medovníků plněné medovníkové měsíčky polité bílou polevou a zdobené malinkou jemnou marcipánovou miniaturou, jako je srdíčko anebo hvězdička? Tak pojďme na to a Užijte si pečení i Vánoce!
Recept na medové cukroví Měsíc v bílém
Ingredience k přípravě
Medové Těsto
- 450 g hladké mouky¨
- 130 g moučkového cukru
- 1 KL skořice
- 1 KL perníkového koření
- 1 KL sody
- 1 vejce
- 2 PL medu
- 90 g ztuženého tuku
Náplň
- 30 g vlašských ořechů
- 150 g strouhaného perníku
- 10 g kakaa
- 90 ml rumu
- 30 g medu
- 80 g rybízové marmelády
Poleva na cukroví
- 100 g bílé čokolády
- – 50 g tuku (Omega a pod.)
- miniatury z marcipánu
Postup
1. V misce smícháme všechny suché ingredience na těsto a přidáme vejce, med a tuk. Vypracujeme hladké těsto, kterénecháme 30 minut odpočinout.
2.Těsto na vále rozválíme na tloušťku asi 4 mm a vykrajujeme měsíčky.
3. Měsíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
4. Smícháme všechny ingredience pro náplň a necháme chutě propojit. Měsíčky slepujeme pomocí náplně k sobě s necháme v chladu ztuhnout.
5. Polejeme připravenou bílou polevou a zdobíme miniaturami vykrojenými z marcipánu dle fantazie.
Nápad
Nemáme li formičku měsíčku, kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Každé kolečko rozkrojíme na polovinu, aby vznikly měsíčky.