Metrové řezy jsou populární český dezert, který získal své jméno pro svou délkou. Můžou měřit až jeden metr a mají vrstvený vzhled. Dezert se připravuje z těsta, které se rozdělí na dvě poloviny – jedna část je světlá a druhá tmavá díky přidání kakaa, případně se přidají ještě další barevné vrstvy. Těsto se postupně peče na plechu, nakrájí se na proužky, které se následně slepí šlehačkovým krémem, čímž vzniká dlouhá proužkovaná roláda. Smetanu ke šlehání lze dochutit vanilkovým cukrem a ztužovačem a podle chuti se může přidat i ovoce nebo džem. Celá roláda se pak potře zbytkem šlehačky a ozdobí například čokoládou nebo oříšky neboje možné připravit čokoládovou polevu.

Co je na metrových řezech výjimečného a speciálního

Metrové řezy jsou výjimečné svým atraktivním vzhledem, který vzniká střídáním světlých, tmavých a barevných vrstev těsta. Dále pak svou délkou, jež je ideální pro větší oslavy a události. Tento dezert dokáže zaujmout nejen chutí, ale i vizuálně. Jeho variabilita dovoluje obměňovat náplně a zdobení podle individuálních preferencí, což činí Metrové řezy velmi přizpůsobivým zákuskem. Jednoduchost přípravy a možnost kreativně využít různé suroviny přispívá k jeho oblíbenosti mezi domácími cukráři.

Recept na trojbarevné metrové řezy

Ingredience, které na recept budete potřebovat

Na těsto si připravte:

  • 4 bílky vyšlehané do pěny
  • 4 žloutky
  • Špetka soli
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Krém připravíte z následujících ingrediencí:

  • 400 ml mléka
  • 40 g pudinkového prášku (punčový, růžový pudink, malinový nebo jahodový)
  • 200 g měkkého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumového aroma

Čokoládová poleva:

  • 3 lžíce vody
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 20 g hořké čokolády
  • 75 g studeného másla

Postup přípravy metrových řezů

1. Ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem do pěny.
2. Přidejte mouku a máslo.
3. Vmíchejte vodu a olej.
4. Ušlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.

Metrové řezy - dokonalá roláda z několika vrstev pro jakoukoliv oslavu nebo příležitost
Zdroj: rezeptvideos, Metrové řezy, které se táhnou až do nebes

5. Rozdělte těsto na dvě části. Jednu polovinu smíchejte s kakaovým práškem, vodou a olejem.

Metrové řezy - dokonalá roláda z několika vrstev pro jakoukoliv oslavu nebo příležitost
Zdroj: rezeptvideos, Metrové řezy, které se táhnou až do nebes

6. Obě části těsta pečte ve vymazaných a vysypaných formách (pečte současně). Pečte 25 minut při 170°C. Nechte koláče vychladnout.

Metrové řezy - dokonalá roláda z několika vrstev pro jakoukoliv oslavu nebo příležitost
Zdroj: rezeptvideos, Metrové řezy, které se táhnou až do nebes

7. Vyšlehejte máslo, moučkový cukr a rumové aroma do pěny.
8. Nakrájejte upečené rolády na pláty.
9. Namažte jednotlivé pláty pudinkovým krémem. Je jedno, kterou barvou začnete, barvy by se měly pouze střídat pro požadovaný efekt.

Metrové řezy - dokonalá roláda z několika vrstev pro jakoukoliv oslavu nebo příležitost
Zdroj: rezeptvideos, Metrové řezy, které se táhnou až do nebes

10. Připravte čokoládovou polevu. Ohřejte moučkový cukr, kakaový prášek a vodu v hrnci.
11. Přidejte čokoládu a máslo a nechte rozpustit.

Metrové řezy - dokonalá roláda z několika vrstev pro jakoukoliv oslavu nebo příležitost
Zdroj: rezeptvideos, Metrové řezy, které se táhnou až do nebes

12. Přelijte koláč čokoládovou polevou.
13. Nechte koláč přes noc v lednici ztuhnout.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest