Je to cukroví, které má svou vlastní atmosféru sedění u stolu, plné plechy formiček, ruce od mouky, vůně vanilky a másla. Toto cukroví je děděné generacemi, pekly jsme jej už za mého dětství a to vždycky několik dní předem, aby časem ještě víc změklo a získalo tu typickou lahodnost. A pak když se spojily dvě skořápky k sobě, vznikl miniaturní dezert, který všechny potěšil.
Plněné ořechy se objevily v 19. – 20 . století, kdy se v pečení začaly používat kovové formičky, co umožnilo vytvářet různé tvary jako ořechy, prachy, košíčky, mušle a hvězdy. Právě formičky na ořechy byly oblíbené proto, že symbolika ořechů je v Česku silná, ořechy přinášejí hojnost, zdraví a vždycky byly spojovány s Vánoci a svátky. Krémová náplň se vyvinula později, než samotné formičkové těsto. Zpočátku se ořechy plnily jednoduchým máslovým krémem s cukrem, později s kakaem, rumem, s ořechy nebo s čokoládou.
Recept na ořechy s krémem
Ingredience potřebné na přípravu ořechů, coby symbolu pečlivého cukroví
Těsto
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 120 g másla
- 80 g vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- kakao
- skořice
- 1 lžička sádla
Krém
- 200 g mletých ořechů
- 200 g cukr moučky
- 200 g másla
- rum
- 6 kostiček strouhané čokolády
Postup přípravy plněných ořechů
1. Suroviny na těsto zpracujeme v misce, rum přidáme dle potřeby na zředění, aby těsto bylo akorát husté a šlo z něj tvarovat kuličky, které vtlačíme do forem na ořechy.
2. Formičky jemně vysypáváme moukou a plníme je připraveným těstem, které dobře utlačíme. Těsto nedáváme moc do plna, aby se vytvořil důlek.

3. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů cca 10 minut než začnou okraje ořechů zlátnout.
4. Po upečení necháme mírně vychladnout a lehce vyklepneme, ořechy by měly samotné vypadávat z formiček.

5.Krémem z určených ingrediencí plníme ořechy teprve po několika dnech, až skořápka změkne. Do té doby je uchováváme v uzavřené krabici.
6. Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Plněné ořechy dnes patří mezi stálice vánočního cukroví a mizí ze stolu nejrychleji. A mnoho lidí říká “kdo dělá plněné ořechy, ten peče opravdu poctivě.”
Připravte si výborné linecké košíčky s ořechovou náplní, s polevou a vlašskými ořechy – dokonalé vánoční cukroví