Je to cukroví, které má svou vlastní atmosféru sedění u stolu, plné plechy formiček, ruce od mouky, vůně vanilky a másla. Toto cukroví je děděné generacemi, pekly jsme jej už za mého dětství a to vždycky několik dní předem, aby časem ještě víc změklo a získalo tu typickou lahodnost. A pak když se spojily dvě skořápky k sobě, vznikl miniaturní dezert, který všechny potěšil.

Plněné ořechy se objevily v 19. – 20 . století, kdy se v pečení začaly používat kovové formičky, co umožnilo vytvářet různé tvary jako ořechy, prachy, košíčky, mušle a hvězdy. Právě formičky na ořechy byly oblíbené proto, že symbolika ořechů je v Česku silná, ořechy přinášejí hojnost, zdraví a vždycky byly spojovány s Vánoci a svátky. Krémová náplň se vyvinula později, než samotné formičkové těsto. Zpočátku se ořechy plnily jednoduchým máslovým krémem s cukrem, později s kakaem, rumem, s ořechy nebo s čokoládou.

Recept na ořechy s krémem

Ingredience potřebné na přípravu ořechů, coby symbolu pečlivého cukroví

Těsto

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • 80 g vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • kakao
  • skořice
  • 1 lžička sádla

Krém

  • 200 g mletých ořechů
  • 200 g cukr moučky
  • 200 g másla
  • rum
  • 6 kostiček strouhané čokolády

Postup přípravy plněných ořechů

1. Suroviny na těsto zpracujeme v misce, rum přidáme dle potřeby na zředění, aby těsto bylo akorát husté a šlo z něj tvarovat kuličky, které vtlačíme do forem na ořechy.

2. Formičky jemně vysypáváme moukou a plníme je připraveným těstem, které dobře utlačíme. Těsto nedáváme moc do plna, aby se vytvořil důlek.

Těsto plníme do formiček, aby nám zůstal důlek na naplnění ořechů.
Foto: JitkaKoranova, Těsto plníme do formiček, aby nám zůstal důlek na naplnění ořechů.

3. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů cca 10 minut než začnou okraje ořechů zlátnout.

4. Po upečení necháme mírně vychladnout a lehce vyklepneme, ořechy by měly samotné vypadávat z formiček.

Po upečení necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček.
Foto: JitkaKoranova, Po upečení necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček.

5.Krémem z určených ingrediencí plníme ořechy teprve po několika dnech, až skořápka změkne. Do té doby je uchováváme v uzavřené krabici.

6. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Plněné ořechy dnes patří mezi stálice vánočního cukroví a mizí ze stolu nejrychleji. A mnoho lidí říká “kdo dělá plněné ořechy, ten peče opravdu poctivě.”

Obrázek receptu na linecké košíčky s polevou a vlašskými ořechy.

Připravte si výborné linecké košíčky s ořechovou náplní, s polevou a vlašskými ořechy – dokonalé vánoční cukroví

Obrázek k receptu na ořechové nafoukánky

Nafoukánci: Jednoduché vánoční cukroví, uvnitř duté a okraje máčené v hořké čokoládě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest