Míša muffiny jsou skvělým příkladem toho, jak se může tradiční chuť vtělit do nové podoby, aniž by ztratila cokoli ze svého kouzla. Vznikly jako domácí alternativa oblíbených Míša řezů, které se staly fenoménem českých kuchyní v 70.–80. letech pro svoji lehkost, jelikož v té době moučníky bývaly hutné a těžké. Byly jednoduché a přitom tak výjimečnétmavý kakaový korpus, jemný tvarohový krém a čokoládová poleva.

Dnes, kdy se pečou víc než řezy na plechu malé dezerty, cupcakes a muffiny, vznikla jejich moderní verze – Míša muffiny. Mají všechno, co Míša řezy, akorát jsou hravější, přenosné a vhodné na oslavy i do krabičky na cesty. Jsou ukázkou toho, že vynalézavost českých kuchařek a pekařek je neomezená a kromě nových receptů vznikají i moderní verze tradičních osvědčených dezertů, které určitě stojí za to vyzkoušet.

Recept na Míša muffiny

Ingredience potřebné na přípravu malých potomků slavných Míša řezů v moderním kabátku

Suroviny na těsto

  • 4 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 15 g kakaa
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžička práku do pečiva

Suroviny na náplň

  • 250 ml másla (Mascarpone)
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g tvarohu

Postup přípravy muffinů

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, poté vmícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva a nakonec přidáme sníh z bílků, který opatrně vmícháme do těsta.

2. Těsto rozdělíme do papírových košíčků a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 10 minut.

Těsto nalijeme do papírových košíčků a upečeme.
Foto: cooky.cz, Těsto nalijeme do papírových košíčků a upečeme.

3. Po upečení necháme vychladnout a uprostřed uděláme v korpusu důlek, který naplníme čokoládou nebo marmeládou.

V upečených muffinách uděláme důlek a naplníme marmeládou nebo čokoládou.
Foto: cooky.cz, V upečených muffinách uděláme důlek a naplníme marmeládou nebo čokoládou.

4. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme tvaroh, vyšleháme hladký krém.

5. Krém naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme na muffiny. Necháme v chladu nejméně 2 hodiny tuhnout.

6. Nakonec pocákáme čokoládou a necháme chladit ideálně do druhého dne.

Každý muffinek je jako malý úsměv, který se vejde do dlaně.

Obrázek k receptu na čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny, které chutnají jako rozpuštěná čokoláda proměněná v nadýchaný obláček

Obrázek k receptu na tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny zdobené podle vlastní fantazie: Zvládne je i začátečník a díky tvarohu zůstanou vláčné i druhý den

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest