Chtěli byste ochutnat něco chutného a šťavnatého, ale zároveň pro českou kuchyni trochu exotického? Zkuste lula kebab, tradiční jídlo původem z Kavkazu, Arménie, Ázerbajdžánu nebo Gruzie. Připravuje se z mletého masa, nejčastěji hovězího, jehněčího či jejich směsi. Tvaruje se do podlouhlých válečků a griluje na roštu nebo špejli. V úplně původní podobě neobsahuje strouhanku ani vejce, podáván bývá s čerstvou zeleninou, tenkým plátkem chleba a lehkým dresinkem. V našem případě půjde o verzi jinou, plněnou.
Cibule jako „multivitamin“
Nezbytnou součástí dobře vyladěného lula kebabu je čerstvá cibule. Ta je jak součástí masové směsi, tak často i přílohou (například naložená v octě s bylinkami). Cibule představuje cenný zdroj antioxidantů, vitaminu C a sirných sloučenin, podporuje tedy imunitní systém a má protizánětlivé účinky (všichni asi známe cibulový macerát používaný proti kašli). V kombinaci s kořením, jakým je například koriandr, římský kmín nebo sumak, tedy vzniká pokrm, který potěší naše chuťové buňky a zároveň prospěje našemu zdraví.
Ingredience:
- Mleté maso – 650 g;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Mletý černý pepř – 1 čajová lžička;
- Vejce – 1 ks;
- Parmezán –30 g;
- Zelená petrželka – svazek;
- Strouhanka – 2 polévkové lžíce;
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Houby – 4 ks;
- Tvrdý sýr – 120 g.
Postup:
- Mleté maso rozmixujte ve food procesoru nebo rozmělněte v mlýnku.
- Smíchejte jej s ½ lžičkou soli a černým pepřem.
- Na jemném struhadle nastrouhejte parmezán a přidejte jej k masu.
- Do směsi rozklepněte vejce.
- Petrželku nasekejte najemno a také ji přidejte k masu.
- Dále přisypte strouhanku.
- Důkladně promíchejte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte na něm cibuli dozlatova.
- K cibuli přidejte nastrouhanou mrkev, restujte 2 minuty.
- Houby (vhodné jsou například žampiony) nakrájejte na malé kostičky a přidejte je na pánev k zelenině.
- Směs na pánvi osolte a opepřete.

Čevabčiči po česku: S balkánským kouzlem v každém soustu
- Smažte 3-4 minuty na středním plamenu.
- Připravte si pekáč o velikosti cca 30×15 cm.
- Pečicí papír natrhejte na menší obdélníky (tak, aby zabalením jednotlivých porcí masa vzniky menší šišky).
- Mleté maso vkládejte na pečicí papír, rovnoměrně jej rozprostřete, ale nechte volné okraje (cca 3-5 cm).
- Na masovou vrstvu vložte zeleninovou náplň, ale vždy jen k jedné straně, aby šly šišky dobře zabalit.
- Zarolujte maso, papír zabalte jako „bonbon“.
- Hotové šišky vkládejte na pekáč.
- Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Sundejte papír, maso posypte nahrubo nastrouhaným sýrem.
- Pečte dalších 10 minut.

Domácí kebab rychle a snadno, připravený v troubě
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie