Chtěli byste ochutnat něco chutného a šťavnatého, ale zároveň pro českou kuchyni trochu exotického? Zkuste lula kebab, tradiční jídlo původem z Kavkazu, Arménie, Ázerbajdžánu nebo Gruzie. Připravuje se z mletého masa, nejčastěji hovězího, jehněčího či jejich směsi. Tvaruje se do podlouhlých válečků a griluje na roštu nebo špejli. V úplně původní podobě neobsahuje strouhanku ani vejce, podáván bývá s čerstvou zeleninou, tenkým plátkem chleba a lehkým dresinkem. V našem případě půjde o verzi jinou, plněnou.

Cibule jako „multivitamin“

Nezbytnou součástí dobře vyladěného lula kebabu je čerstvá cibule. Ta je jak součástí masové směsi, tak často i přílohou (například naložená v octě s bylinkami). Cibule představuje cenný zdroj antioxidantů, vitaminu C a sirných sloučenin, podporuje tedy imunitní systém a má protizánětlivé účinky (všichni asi známe cibulový macerát používaný proti kašli). V kombinaci s kořením, jakým je například koriandr, římský kmín nebo sumak, tedy vzniká pokrm, který potěší naše chuťové buňky a zároveň prospěje našemu zdraví.  

Ingredience:

  • Mleté maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 650 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Parmezán –⁠⁠⁠⁠⁠⁠30 g;
  • Zelená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ svazek;
  • Strouhanka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 polévkové lžíce;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Houby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 120 g.
Obrázek k receptu: Mleté maso chutné a šťavnaté: Přátelé se podělili o rodinný recept na báječný lula kebab!
Foto: Uživatel DrCruse/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Mleté maso chutné a šťavnaté: Přátelé se podělili o rodinný recept na báječný lula kebab!

Postup:

  • Mleté maso rozmixujte ve food procesoru nebo rozmělněte v mlýnku.
  • Smíchejte jej s ½ lžičkou soli a černým pepřem.
  • Na jemném struhadle nastrouhejte parmezán a přidejte jej k masu.
  • Do směsi rozklepněte vejce.
  • Petrželku nasekejte najemno a také ji přidejte k masu.
  • Dále přisypte strouhanku.
  • Důkladně promíchejte.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte najemno.
  • Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte na něm cibuli dozlatova.
  • K cibuli přidejte nastrouhanou mrkev, restujte 2 minuty.
  • Houby (vhodné jsou například žampiony) nakrájejte na malé kostičky a přidejte je na pánev k zelenině.
  • Směs na pánvi osolte a opepřete.
Obrázek receptu na Čevabčiči-balkánské kouzlo v každém soustu

Čevabčiči po česku: S balkánským kouzlem v každém soustu

  • Smažte 3-4 minuty na středním plamenu.
  • Připravte si pekáč o velikosti cca 30×15 cm.
  • Pečicí papír natrhejte na menší obdélníky (tak, aby zabalením jednotlivých porcí masa vzniky menší šišky).
  • Mleté maso vkládejte na pečicí papír, rovnoměrně jej rozprostřete, ale nechte volné okraje (cca 3-5 cm).
  • Na masovou vrstvu vložte zeleninovou náplň, ale vždy jen k jedné straně, aby šly šišky dobře zabalit.
  • Zarolujte maso, papír zabalte jako „bonbon“.
  • Hotové šišky vkládejte na pekáč.
  • Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Sundejte papír, maso posypte nahrubo nastrouhaným sýrem.
  • Pečte dalších 10 minut.
Recept na domácí kebab plný koření a chutí

Domácí kebab rychle a snadno, připravený v troubě

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest