Brownies mají snad rádi všichni, to je bez debat. Co si takhle připravit něco originálního – Černý až mramorový tvarohový koláč – Cheescake-Brownies s mramorovým povrchem, abychom odsunuli fádnost stranou?
Každý kousek tohoto božského dezertu je obdařen intenzivní chutí vláčné čokolády, na který nezapomenete. Je dokonce tak dobrý, že jakmile ho dokončíte a ochutnáte, nebude to ten dort pro nadcházející sešlost s přáteli, protože se o něj prostě nebudete chtít dělit.
Zpět k dnešnímu receptu: je to jako každé brownie se spoustou čokolády a másla, jen s drobnými úpravami. Plánovala jsem, že nám dezert vydrží alespoň 3-4 dny, ale kdepak – druhý den ráno zbyl u snídaně už jen malý kousek. Vypadal tak zmateně a osaměle na talíři, že jsem mu nemohla odolat a snědla ho. Naštěstí není recept složitý a netrvá dlouho. I když je třeba dbát na několik docela podstatných detailů. Ingredience na cheesecake brownie zahrnují 125 + 80 gramů hořké čokolády, 100 gramů másla, 100 gramů hnědého cukru, 3 velká vejce, 70 gramů mouky, 1 polévkovou lžíci tmavého kakaa, 1/4 lžičky soli, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 gramů smetanového sýra a 70 gramů bílého cukru.
Vejce a smetanový sýr by měly mít pokojovou teplotu, jinak čokoláda rychle ztuhne a kompozice nebudou homogenizovány. Je důležité mít vše připravené – odvážené ingredience, formu, zapnutou troubu. Doporučuji smetanový sýr – ne mascarpone. Například Philadelphii. Pečení jsem začala nastavením trouby na 180°C a přípravou formy. Rozpustila jsem máslo s čokoládou, smíchala mouku s kakaem a postupně přidávala ostatní ingredience do čokoládové směsi. Po dokončení mramorování povrchu směsi jsem vše pekla přibližně 35 minut. Po vychladnutí jsem koláč nakrájela na čtverečky a vychutnala si lahodnou kombinaci čokolády a krémového cheesecaku.
Recept na mramorové brownies
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- 1 Mísa
- 1 Zapékací mísa
- Ruční šlehač
Suroviny
- 70 g Mouky
- 100 g Hnědého cukru
- 100 g Másla
- 205 g Čokolády s minimálně 54% kakaa
- 3 ks Vejce
- 1 lžíce Kakaa
- 2 sáčky Vanilkového cukru
- 200 g Smetanového sýra (Philadelphii)
- 70 g Bílého cukru
- 1/4 lžičky Soli
Postup
- Dáme si předehřát troubu na 180°C s horním i spodním ohřevem.
- Vyložíme si zapékací mísu pečícím papírem.
- Ve vodní lázni si rozpustíme máslo a 125g čokolády.
- V míse vedle si smícháme mouku a kakao.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- Do rozpuštěné čokolády přidáme hnědý cukr a 1 sáček vanilkového cukru.
- Cukr šleháme v čokoládě asi 1 minutu, aby se dobře zapracoval.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- Nadále si do vychladlé čokolády přidáme 2 žloutky a opět trochu pošleháme.
- Do mísy si dáme 3 bílky se solí a ušleháme tuhou a lesklou pěnu.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- Směs mouka a kakaa nyní přimícháme do vzniklého čokoládového másla a promícháme stěrkou.
- Do této čokolády nadále přidáme 1/3 bílkové pěny a opět promícháme stěrkou.
- Teď přidáme zbytek bílků a opět zapracujeme.
- Nyní přidáme zbytek na kousky nakrájené čokolády a zapracujeme.
- Do mísy na stranu nyní dáme 3 lžíce tohoto těsta a zbytek dáme do zapékací mísy, kde vše uhladíme.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- V čisté míce si ušleháme smetanový sýr se zbylým žloutkem.
- Přidáme 75g cukru a 1 sáček vanilkového cukru.
- Šleháme asi 2 minuty, aby vzniknul vzdušný krém.
- Tento krém rozetřeme na čokoládovou vrstvu rovnoměrně.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- Čokoládu, kterou máme stranou si teď dáme na několik míst na krém a lžící roztaháme po povrchu, tím vytvoříme mramorový efekt.
Zdroj: lauralaurentiu, Cheescake-brownies ve formě
- Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 35 minut.
- Po vytáhnutí z trouby necháme ještě 15 minut zchladnout a vyndáme s pečícím papírem z mísy.