Dokonalý tvarohový koláč nepotřebuje mouku. Jeho lehkost a skvělá chuť jsou tohoto důkazem. Mramorový vzhled vytvoříme přidáním malého množství kakaa. Přidá to dezertu na atraktivnosti a celkovém vzezření. Absence mouky zapadá přesně do zdravého jídelníčku jakéhokoliv člověka. Recept je extra jednoduchý a zároveň výsledek více než chutný. Bezlepková varianta tvarohového koláče má obrovské výhody pro lidi trpící celiakií. Díky tomu vynikne chuť tvarohu.
Recept na tvarohový koláč bez použití mouky
Ingredience pro přípravu
- 500 g tvarohu
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 4 vejce
- 40 g kukuřičného škrobu
- 120 ml mléka
- 15 g kakaa
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička másla
Postup přípravy
1. V míse smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci a promixujeme tyčovým mixérem.
2. Z této homogenní směsi odložíme do jiné misky 1/3 a do většího množství přidáme 30 g kukuřičného škrobu.
3. Dobře promícháme, abychom získali konzistenci husté smetany.
4. Do odložené 1/3 tvarohové směsi přilejeme mléko, kakao a 10 g kukuřičného škrobu a dobře prošleháme.
5. Tato směs bude řidší než předchozí, to je v pořádku.
6. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a troubu předehřejeme na 180°C.
7. Do mísy postupně přidáváme na střídačku světlou a tmavou směs, tím vytvoříme mramorový vzhled.
8. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 40 – 45 minut.
9. Po dopečení a vychladnutí opatrně koláč vyklopíme na velký talíř nebo podnos a podáváme.
Tipy na zdokonalení dezertu
Ovoce: Přidejte nakonec trochu libovolného ovoce dle vlastního výběru. Skvělé jsou maliny, borůvky nebo meruňky.
Čokoláda: Nasekejte kvalitní čokoládu a přidejte ji do těsta před začátkem pečení.
Zdravější varianta: Místo cukru použijte například med, javorový sirup nebo stévii.