Toto není dort, ale buchta, která umí pohladit na duši víc, než leckterý dort z cukrárny. Je to koláč, který se krájí ještě vlažný, když v neděli voní káva. Jogurt dodává těstu vláčnost, jablka zase šťavnatost a drobenka tu krásnou neodmyslitelnou křupavost. Jogurtová buchta se v české kuchyní objevila až v 2. polovině 20.století, kdy se jogurt stal bežně dostupnou surovinou.

Byl levný, kyselejší než mléko a krásně zvláčnil těsto. Pekaři zjišťovali, že jde nahradit máslo a smetanu něčím lehčím. No a jablka, ty měla téměř každá rodina ve sklepě. Drobenka, ta byla klasickým znakem pečení – mouka, cukr a máslo – tak prosté, ale božsky křupavé.

Recept na jogurtovou buchtu s jablky a drobenkou – taková nedělní chvilka s jabloní

Ingredience potřebné na přípravu buchty z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 200 ml mléka
  • oloupaná a na plátky pokrájená jablka

Drobenka

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

Postup přípravy jogurtové buchty

1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vylijeme na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.

2. Těsto poklademe plátky jablek a posypeme drobenkou.

3. Buchtu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny. Posypeme moučkovým cukrem a krájíme na čtverce.

Pečeme v troubě do zlatova.
Foto: cooky.cz, Pečeme v troubě do zlatova.

Servírování

Buchtu podáváme ke kávě, čaji, nebo se sklenkou studeného mléka. Místo jablek můžeme do buchty použít i jiné ovoce, například meruňky, nebo broskve.

Obrázek k receptu na jablečné řezy na plech

Jablečné řezy, které doslova zpívají při krájení: Tradiční recept na jablečné řezy, co se rozplývají na jazyku

Obrázek receptu na Českou trilogii na plechu: Tříbarevnou litou buchtu s mákem, tvarohem a povidly

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly

Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest