Toto není dort, ale buchta, která umí pohladit na duši víc, než leckterý dort z cukrárny. Je to koláč, který se krájí ještě vlažný, když v neděli voní káva. Jogurt dodává těstu vláčnost, jablka zase šťavnatost a drobenka tu krásnou neodmyslitelnou křupavost. Jogurtová buchta se v české kuchyní objevila až v 2. polovině 20.století, kdy se jogurt stal bežně dostupnou surovinou.
Byl levný, kyselejší než mléko a krásně zvláčnil těsto. Pekaři zjišťovali, že jde nahradit máslo a smetanu něčím lehčím. No a jablka, ty měla téměř každá rodina ve sklepě. Drobenka, ta byla klasickým znakem pečení – mouka, cukr a máslo – tak prosté, ale božsky křupavé.
Recept na jogurtovou buchtu s jablky a drobenkou – taková nedělní chvilka s jabloní
Ingredience potřebné na přípravu buchty z jogurtového těsta s jablky a drobenkou
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 150 ml bílého jogurtu
- 200 ml mléka
- oloupaná a na plátky pokrájená jablka
Drobenka
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
Postup přípravy jogurtové buchty
1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vylijeme na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
2. Těsto poklademe plátky jablek a posypeme drobenkou.
3. Buchtu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca půl hodiny. Posypeme moučkovým cukrem a krájíme na čtverce.
Servírování
Buchtu podáváme ke kávě, čaji, nebo se sklenkou studeného mléka. Místo jablek můžeme do buchty použít i jiné ovoce, například meruňky, nebo broskve.

Jablečné řezy, které doslova zpívají při krájení: Tradiční recept na jablečné řezy, co se rozplývají na jazyku

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly
Foto a recept Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI