Tvarohová bábovka patří mezi nejoblíbenější domácí dezerty, které dokážou okouzlit svou jemnou chutí a krásnou vláčnou texturou. Tento recept kombinuje klasickou techniku přípravy bábovky s osvěženou chutí tvarohu, který dodává těstu úžasnou měkkost a lehkost.

Tajemství dokonalé tvarohové bábovky spočívá v kvalitním tvarohu a správně ušlehaném sněhu z bílků, který zajistí nadýchanou strukturu. Rum dodává pokrmu jemnou chuť a vůni, zatímco rozinky namáčené v rumu přináší sladké překvapení v každém soustu. Výsledkem je bábovka, která je krásně zlatavá zvenčí a uvnitř šťavnatá s jemnou tvarohovou chutí. Ideální k odpolednímu čaji nebo kávě s přáteli.

Recept na klasickou tvarohovou bábovku s rumovými rozinkami

Doba pečení v troubě 50 až 60 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 125g povolného másla
  • 4 vejce (rozdělená na bílky a žloutky)
  • 200g cukru krupice
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 3 lžíce rumu
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst rozinek namočených v rumu (asi 80g)
  • máslo a mouka nebo kokos na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy tvarohové bábovky

1. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo kokosem. Rozinky si předem namočte do rumu a nechte je nabobtnat alespoň 30 minut.

2. Povolné máslo ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, což trvá asi 5 až 7 minut. Důkladné ušlehání je základ úspěchu celé bábovky.

3. Do máslové pěny postupně přišlehávejte jeden žloutek po druhém. Každý žloutek dobře zapracujte, než přidáte další.

4. Následně přimíchejte tvaroh a rum, vše důkladně promíchejte do hladké hmoty.

5. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji všlehejte do tvarohové směsi. Míchejte jen do spojení, nepřešlehávejte, aby se těsto nezacákalo.

6. Bílky ušlehejte na tuhý sníh. Musí být dostatečně pevný, aby na nich vydržela lžička. Sníh opatrně po částech podkládacím pohybem vmíchejte do těsta.

Recept na ořechovou bábovku

Ořechová bábovka, která se vždy povede

7. Na rozinky namočené v rumu lehce přidejte trochu mouky a jemně je vmíchejte do těsta.

8. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě nejprve 10 minut při 200°C, poté snižte teplotu na 170 až 180°C a pokračujte v pečení dalších 40 až 50 minut.

9. Propečení zkontrolujte dřevěnou špejlí zastrčenou do středu bábovky. Pokud se na ní nelepí těsto, je bábovka hotová.

10. Hotovou bábovku nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy redakce

  • Kvalitní tvaroh: Použijte tvaroh ve vaničce, který má krémovou konzistenci. Suchý tvaroh by mohl těsto rozdělit.
  • Teplota másla: Máslo musí být skutečně povolné, ale ne rozteklé. Ideální je nechat ho při pokojové teplotě 2 až 3 hodiny předem.
  • Sníh z bílků: Bílky šlehejte až na úplný závěr a vmíchávejte je opatrně, to zajistí nadýchanou texturu.
  • Servírování: Bábovka je nejlepší druhý den, kdy se chuť krásně sjednotí. Můžete ji posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Obrázek receptu na čokoládovou bábovku s tvarohem a ovocem.

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem pro náročné: Moučník par excellence

Obrázek receptu na čokoládovou bábovku s tvarohem a ovocem.

Čokoládová bábovka s vaječným koňakem pro náročné: Moučník par excellence

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest