Tyto kynuté koláče s tvarohem a jahodami skvěle chutnají nejen ke kávě. Těsto, obohacené o šlehačku a žloutky, je neuvěřitelně bohaté, máslové a nadýchané. Kombinace krémového tvarohu a kyselosti čerstvých jahod vytváří osvěžující a lahodný zážitek. Připravila jsem je pro včerejší holčičí dýchánek a měly velký úspěch – jsou nejen krásné na pohled, ale i neodolatelně chutné. Vyzkoušejte je i vy!
Z vlastní zkušenosti vím, že klíčem k tomuto těstu je teplota šlehačky a másla. Můj tip zní: I když se jedná o kynuté těsto, šlehačka dodává úžasnou vláčnost a žloutky krásnou žlutou barvu. Je důležité, aby máslo bylo před zapracováním rozpuštěné, ale pouze vlažné. Co se týče kynutí, koláčky nechám na plechu ještě krátce odpočinout po vytvarování, aby se v troubě krásně zvedly. A nezapomeň na závěrečné posypání moučkovým cukrem – nejenže to dodá sladkost, ale i dokončí vizuální dojem.
Recept na kynuté koláče se smetanovým základem
Příprava kvásku a těsta je rychlá – aktivní čas na zadělání těsta se pohybuje kolem 20 minut. Doba kynutí těsta je minimálně 60 minut a kynutí na plechu zhruba 15 až 20 minut. Délka pečení v troubě je velmi rychlá, asi 20 minut. Z této dávky připravíte 15 až 20 menších koláčků, což je ideální množství.
- Celková doba přípravy (aktivní čas): zhruba 20 minut
- Doba kynutí: 60 minut (první kynutí) plus 15 až 20 minut (druhé kynutí koláčků)
- Délka pečení v troubě: asi 20 minut
- Počet kusů: 15 až 20 menších koláčků
Ingredience k přípravě
- 500 gramů hladké mouky
- 12 lžiček cukru krystal
- špetka soli
- 200 mililitrů smetany ke šlehání (šlehačky)
- 125 gramů másla
- 3 žloutky
- 100 mililitrů mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí (asi 21 g)
- Tvaroh na náplň (tučný, množství dle potřeby)
- Čerstvé jahody a cukr (na náplň)
- Moučkový cukr a nasekané mandle (na posypání)
Postup přípravy kynutých tvarohových koláčků s jahodami

1. Nejdříve si připravte kvásek. Do vlažného mléka přidejte rozdrobené droždí a lžičku cukru (odebranou z celkového množství). Nechte vzejít na teplém místě, dokud se nevytvoří pěna.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru a špetku soli.
3. Máslo si rozpusťte a nechte zchladnout, aby bylo pouze vlažné.
4. Do mísy k mouce přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, šlehačku a tři žloutky.
5. Všechny suroviny vypracujte v hladké a vláčné těsto. Hněťte tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
6. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
7. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh s cukrem (množství dle chuti), případně žloutkem a vanilkovým cukrem. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky.
8. Vykynuté těsto rozdělte na 15 až 20 stejných dílů. Z každého dílu vytvořte kulatý koláček a prsty v něm vytlačte důlek na náplň.

9. Koláčky naplňte tvarohovou náplní a navrch ozdobte plátky čerstvých jahod.
10. Koláčky nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15 až 20 minut kynout.
11. Troubu si předehřejte na 190 až 200 stupňů.
12. Koláče pečte asi 20 minut, dokud okraje krásně nezezlátnou.
13. Po upečení nechte koláče mírně zchladnout a bohatě je posypte moučkovým cukrem a přidejte i mandličky.
Mistrovský recept na kynuté koláčky na opravdu velkou hostinu
Tipy redakce
- Smetana pro vláčnost: Použití šlehačky namísto mléka dodá koláčům neuvěřitelnou jemnost, vláčnost a bohatou chuť.
- Tvarohová základna: Tvarohovou náplň smíchejte s jedním žloutkem, aby byla krémovější a na koláčcích lépe držela tvar.
- Předehřev trouby: Péct na vyšší teplotu (190–200 °C) zajistí, že se koláčky rychle zvednou a upečou do zlatova, aniž by se vysušily.
- Citronová kůra: Přidejte špetku strouhané citronové kůry do těsta i do tvarohu – zvýrazní chuť a dodá koláčům svěží aroma.