Langoše jsou velmi oblíbeným pokrmem na poutích nebo venkovních zábavách. Neodmyslitelně k nim patří také velká nádoba plná oleje. I tuto pochutinu si ale můžeme připravit doma, rychle a v mnohem zdravější podobě.
Oblíbeným jídlem, které si u venkovní stánku zakoupí téměř každý, jsou langoše. Osvědčenou kombinací, kterou tento smažený kus těsta obvykle dochucujeme, je kečup, česnek a strouhaný sýr. I jídlo, které si dopřáváme během venkovních trhů nebo poutí, si můžeme připravit v pohodlí domova. A to v mnohem chutnější, zdravější a rychlejší podobě.
Recept na domácí langoše se sýrem a česnekovou omáčkou
Potřebné vybavení
- 2 mísy
- Pánev
Suroviny
- 750 gramů hladké mouky
- 10 gramů sušeného droždí (nebo 30 gramů čerstvého doždí )
- 300 mililitrů teplého mléka
- 300 mililitrů teplé vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- olej na smažení
Postup
Příprava těsta na langoše:
- Do teplého mléka přidáme droždí a cukr a vše rozmícháme do úplného rozpuštění ingrediencí.
- Směs necháme na teplém místě pár minut pracovat.
- Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
- Do mouky uděláme důlek, přidáme sůl kvásek, který nám vznikl z vody a droždí.
- Pomocí rukou začneme postupně hníst těsto. Do směsi pomalu přiléváme také vodu.
- Výsledné těsto by mělo být měkké, elastické a lehce lepivé.
- Hotové těsto necháme na teplé místě pod utěrkou pracovat a to minimálně po dobu 1 hodiny, ideálně 2.
- Plochu si posypeme mouku a umístíme na ni těsto.
- To rozdělíme na 12 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky.
- Kuličky těsta necháme pod utěrkou odpočinout 15 minut.
- Jednotlivé kuličky vyválíme na langoše a osmažíme v pánvi s olejem.
- Langoše smažíme z obou stran dozlatova.
Příprava česnekové omáčky
- Na omáčku budeme potřebovat česnek, sůl, pepř a vroucí vodu.
- Prolisovaný česnek umístíme do misky, přidáme koření a zalijeme vodou.
- Hotovou omáčkou natíráme jednotlivé langoše.
- Na omáčku dámě vrstvu kečupu a hojně zasypeme nastrouhaným sýrem.
Poznámky
- Langoše po usmažení odkládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného oleje.
- Kečup můžeme nahradit smetanou.
- Aby bylo těsto opravdu nadýchané, mělo by jeho hnětení trvat alespoň 10 minut.