5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Langoše jsou velmi oblíbeným pokrmem na poutích nebo venkovních zábavách. Neodmyslitelně k nim patří také velká nádoba plná oleje. I tuto pochutinu si ale můžeme připravit doma, rychle a v mnohem zdravější podobě.

Oblíbeným jídlem, které si u venkovní stánku zakoupí téměř každý, jsou langoše. Osvědčenou kombinací, kterou tento smažený kus těsta obvykle dochucujeme, je kečup, česnek a strouhaný sýr. I jídlo, které si dopřáváme během venkovních trhů nebo poutí, si můžeme připravit v pohodlí domova. A to v mnohem chutnější, zdravější a rychlejší podobě.

Připravte si domácí langoše se sýrem a česnekem

Recept na domácí langoše se sýrem a česnekovou omáčkou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 15 minut
Doba potřebná pro odpočinek těsta 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 35 minut
Porcí 12 kusů
Nadýchané langoše s oblíbenou přílohou, kterou je kečup, sýr a česneková omáčka

Potřebné vybavení

  • 2 mísy
  • Pánev

Suroviny

  • 750 gramů hladké mouky
  • 10 gramů sušeného droždí (nebo 30 gramů čerstvého doždí )
  • 300 mililitrů teplého mléka
  • 300 mililitrů teplé vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Postup 

Příprava těsta na langoše:

  • Do teplého mléka přidáme droždí a cukr a vše rozmícháme do úplného rozpuštění ingrediencí.
  • Směs necháme na teplém místě pár minut pracovat.
  • Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
  • Do mouky uděláme důlek, přidáme sůl kvásek, který nám vznikl z vody a droždí.
  • Pomocí rukou začneme postupně hníst těsto. Do směsi pomalu přiléváme také vodu.
  • Výsledné těsto by mělo být měkké, elastické a lehce lepivé.
  • Hotové těsto necháme na teplé místě pod utěrkou pracovat a to minimálně po dobu 1 hodiny, ideálně 2.
  • Plochu si posypeme mouku a umístíme na ni těsto.
  • To rozdělíme na 12 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky.
  • Kuličky těsta necháme pod utěrkou odpočinout 15 minut.
  • Jednotlivé kuličky vyválíme na langoše a osmažíme v pánvi s olejem.
  • Langoše smažíme z obou stran dozlatova.

Příprava česnekové omáčky

  • Na omáčku budeme potřebovat česnek, sůl, pepř a vroucí vodu.
  • Prolisovaný česnek umístíme do misky, přidáme koření a zalijeme vodou.
  • Hotovou omáčkou natíráme jednotlivé langoše.
  • Na omáčku dámě vrstvu kečupu a hojně zasypeme nastrouhaným sýrem.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Langoše po usmažení odkládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného oleje. 
  • Kečup můžeme nahradit smetanou. 
  • Aby bylo těsto opravdu nadýchané, mělo by jeho hnětení trvat alespoň 10 minut. 
Máte vlastní recept, který byste rádi sdíleli s námi a ostatními? Vlastní recept můžete vložit ZDE.
Cena: do 50 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: česnek, kečup, langoš, sýr
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest