Proč motance? Díky vrstvení těsta a zamotanému tvaru mají tyto koláče nejen lákavý vzhled, ale i příjemně měkký a vláčný střed. Jedná se o kombinaci bohatého jemného máslového těsta, které krásně kyne a díky pomalému pečení je lehké a nadýchané. Krémová vrstva se vyrábí z pudinku nebo tvarohu a vytváří jemnou, sladkou chuť, která koláče skvěle doplňuje. Ozdoba z ovoce, jako jsou jahody, meruňky, maliny nebo borůvky, přidává koláčům svěžest a mírnou kyselost, která celý dezert krásně vyvažuje.

Recept na zamotané koláče s bohatou náplní a nadýchaným těstem

Ingredience k přípravě

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 50 g krystalového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 celé vejce
  • citronová kůra

Náplň

  • 400 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 PL cukru
  • Ovoce dle chuti (meruňky, broskve, jahody, švestky…)
  • máslo na potření

Postup

1. Ingredience pro těsto dáme do pekárny anebo zpracujeme ručně na těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout cca 1 hodinu.

2. V kastrolu uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Pudink mírně vychladíme, přikryjeme folií a dáme vychladit do lednice.

3. Vykynuté těsto přeneseme na vál, vyválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a zavineme jako závin. Nakrájíme na šneky široké 1,5 – 2 cm a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválíme a stočíme do závinu.
Zdroj: buenogusto, Vykynuté těsto rozválíme a stočíme do závinu.
Rozkrájíme na šneky a uděláme důlek.
Zdroj: buenogusto, Rozkrájíme na šneky a uděláme důlek.

4. Do každého šneku uděláme důlek, naplníme jej pudinkem a položíme na něj ovoce – celé nebo půlku dle velikosti.

Důlky naplníme pudinkem.
Zdroj: buenogusto, Důlky naplníme pudinkem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud koláčky nemají zlatavou barvu.

Na pudink pokládáme ovoce.
Zdroj: buenogusto, Na pudink pokládáme ovoce.

Doporučení

Ještě teplé koláče poprášíme moučkovým cukrem. U koláčků můžeme měnit náplň například tvarohovou místo pudinku, dále můžeme měnit druhy ovoce.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest