Proč motance? Díky vrstvení těsta a zamotanému tvaru mají tyto koláče nejen lákavý vzhled, ale i příjemně měkký a vláčný střed. Jedná se o kombinaci bohatého jemného máslového těsta, které krásně kyne a díky pomalému pečení je lehké a nadýchané. Krémová vrstva se vyrábí z pudinku nebo tvarohu a vytváří jemnou, sladkou chuť, která koláče skvěle doplňuje. Ozdoba z ovoce, jako jsou jahody, meruňky, maliny nebo borůvky, přidává koláčům svěžest a mírnou kyselost, která celý dezert krásně vyvažuje.
Recept na zamotané koláče s bohatou náplní a nadýchaným těstem
Ingredience k přípravě
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 40 g droždí
- 50 g krystalového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 75 g změklého másla
- špetka soli
- 1 celé vejce
- citronová kůra
Náplň
- 400 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
- 2 PL cukru
- Ovoce dle chuti (meruňky, broskve, jahody, švestky…)
- máslo na potření
Postup
1. Ingredience pro těsto dáme do pekárny anebo zpracujeme ručně na těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout cca 1 hodinu.
2. V kastrolu uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Pudink mírně vychladíme, přikryjeme folií a dáme vychladit do lednice.
3. Vykynuté těsto přeneseme na vál, vyválíme na obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a zavineme jako závin. Nakrájíme na šneky široké 1,5 – 2 cm a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
4. Do každého šneku uděláme důlek, naplníme jej pudinkem a položíme na něj ovoce – celé nebo půlku dle velikosti.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud koláčky nemají zlatavou barvu.
Doporučení
Ještě teplé koláče poprášíme moučkovým cukrem. U koláčků můžeme měnit náplň například tvarohovou místo pudinku, dále můžeme měnit druhy ovoce.