Chcete dezert, který je famózně chutný, lehký, svěží a snadný? Tak toto tvarohovo-limetkové suflé je přesně pro vás. Díky absenci mouky se vyhnete těžkým moučníkům a nebudete si muset nic vyčítat. Limetka navíc dodává dezertu jemnou kyselost a exotický nádech. Její aromatická kůra i šťáva promění suflé v nezapomenutelný zážitek.

Klíčem k úspěchu tohoto dezertu je správně vyšlehaný sníh z vaječných bílků. Právě ten dodává suflé jeho ikonickou lehkost a nadýchanou texturu. Správně vyšlehaný sníh by měl být pevný, lesklý a tvořit „špičky“. Důležité je také opatrné vmíchávání sněhu do tvarohovo-limetkové směsi, aby si hmota uchovala co nejvíce vzduchových bublinek. Tak dost povídání a jdeme na to!

Recept na tvarohovo-limetkové suflé

Doba přípravy 15 – 20 minut + čas potřebný k upečení
Přibližná cena dezertu je 40 – 50 Kč

Ingredience pro přípravu 4 porcí

Těsto na suflé:

  • 1 kostka tvarohu
  • 4 vejce
  • 2-3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 2 limetek

Limetková omáčka:

  • 1 plátek másla
  • 3 lžíce cukru
  • vymačkaná šťáva z 2 limetek
  • 3 lžíce smetany

Postup přípravy těsta

Tvarohovo-limetkové suflé bez mouky.
Foto: Romana Rubášová, Tvarohovo-limetkové suflé bez mouky.

1. Žloutky ušleháme s cukrem a poté přidáme tvaroh, šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 limetek.

2. Vše ušleháme do hladka a ušleháme zvlášť bílky se špetkou soli na tuhý sníh.

3. Po lžících zlehka zapracujeme do tvarohové hmoty vyšlehané bílky a mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme mletými mandlemi nebo kakaem.

4. Mističky naplníme po okraj těstem, vložíme do předehřáté trouby na 170°C a položíme na plech s trochou vody.

5. Pečeme asi 30 minut a mezitím si připravíme omáčku.

Postup přípravy omáčky na suflé

Luxusní dezert zalitý limetkovou omáčkou.
Foto: Romana Rubášová, Luxusní dezert zalitý limetkovou omáčkou.

1. Do kastrolu vložíme plátek másla, které rozehřejeme a následně přidáme cukr.

2. Za stálého míchání uděláme karamel a jakmile začne hnědnout, vlijeme po troškách 2 vymačkané limetky i s trochou jemně nastrouhané kůry a rychle mícháme.

3. Nakonec přidáme 2 – 3 lžíce smetany a ještě asi minutku na mírném ohni vaříme.

Obrázek receptu na Žlutý dezert do ruky..

Žlutý dezert do ruky – rychlá sladkost pro malé i velké

Dokončení

1. Suflé při pečení vyběhne, ale chladnutím opět spadne, toho se nelekněte, je to běžné.

2. Podáváme polité omáčkou a posypané kůrou.

Něco o suflé ve zkratce

Suflé je původem francouzský dezert, kde býval vždy symbolem elegance a sofistikované lehkosti. Slovo soufflé znamená v překladu nafouklý nebo nadýchaný, což je docela výstižné pro samotnou texturu tohoto dezertu. Přestože klasická varianta běžně obsahuje mouku, dnešní moderní verze se obejdou i bez ní a to je je skvělá zpráva pro ty, kteří preferují bezlepkové dobroty.

Obrázek receptu na Babeta, koláč plný citrónové chuti, který zvládne každý

Babeta, koláč plný citrónové chuti a vzpomínek na dětství – navíc s jednoduchou přípravou

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest