Existují suroviny, které jsou využívány ve všech kuchyních světa. Vejce mezi ně rozhodně patří. Obsahují kvalitní bílkoviny, vitamíny A, D, E i K a také celé spektrum skupiny B. Ve žloutku navíc najdeme cholin, který je důležitý pro správnou činnost mozku. Dříve byla vejce považována za riziková kvůli cholesterolu, moderní výzkumy však ukazují, že konzumace v rozumném množství nemá na zdraví většiny lidí negativní vliv.

Barevná hra s vejci

Omezovat se rozhodně nemusíme jen na produkty od slepiček. V našich končinách běžně seženeme také vejce křepelčí, kachní či husí. Ta křepelčí, to jsou takové miniaturky, mají jemnou chuť, vyšší podíl žloutku a jsou delikátní. Kachní disponují výraznější chutí, větším množstvím tuku a bílkovin (ovšem pozor, je potřeba dbát na dostatečnou tepelnou úpravu). I barva skořápky může být různá. Věděli jste, že vejce indických běžců mají barvu zelenou? Také u slepičích vajec se zdaleka nemusíme setkávat jen se skořápkou bílou či hnědou. Naopak – některá vypadají, jako by už čekala na Velikonoce! Tak tedy vzhůru k přípravě barevné (nejen) snídaně. Pórek představuje dobrou volbu pro ty, kteří hledají jemnost nebo prostě nemají rádi cibuli.

Ingredience na 1 porci

  • Menší pórek – ½ ks;
  • Olej – 1 lžíce;
  • Vejce – 4 ks;
  • Sůl – podle chuti;
  • Pepř – podle chuti.
Obrázek k receptu: Jednoduchá, výživná a rychlá (nejen) snídaně: Míchaná vejce s pórkem
Foto: Freepik.com, Recept na: Jednoduchá, výživná a rychlá (nejen) snídaně: Míchaná vejce s pórkem

Postup přípravy

  • Pórek očistěte a podélně rozkrojte.
  • Velmi dobře jej propláchněte. Dejte si záležet, někdy se nečistoty skrývají opravdu mistrně.
  • Nakrájejte jej na tenká půlkolečka.
  • Na pánvi rozehřejte olej (můžete použít i máslo, skvělé je ghí, tedy máslo přepuštěné).
  • Pórek krátce opékejte, dokud nezměkne.
  • Do mísy rozklepněte vejce.
Obrázek receptu na dokonalá míchaná vajíčka.

Dokonalá míchaná vajíčka, která zastíní i maso na talíři

  • Osolte je, ochuťte pepřem a jen lehce rozšlehejte.
  • Vaječnou směs nalijte ke změklému pórku.
  • Za stálého míchání smažte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pozor na přesušení, zejména pokud máte kvalitní pánev se silným dnem. Pod tou vypněte zdroj tepla v momentě, kdy se začnou srážet bílky.
  • Tip na servírování: Tato vejce jsou skvělá s plátkem žitného nebo celozrnného chleba.
  • Jako ozdoba se výborně hodí pár lístků rukoly nebo kousek petrželky.
  • Oblohu mohou tvořit cherry rajčátka, čerstvé i nakládané okurky (výborné jsou například křehké snackové baby) nebo barevné papriky. Kapusta v nálevu z vody, octa a cukru k tomuto jídlu také lahodí.
Obrázek receptu na šumavskou topinku.

Šumavská topinka – to nejlepší na topince: míchaná vajíčka, sýr, jarní cibulka

Obrázek k receptu nakládaná vejce

Nakládaná pikantní vejce: Oblíbená pochoutka nejen k pivu

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest