Máte rádi vejce? U nás doma se jí na milion způsobů. Když jsem objevila tento recept, zajiskřily mi oči a hned jsem ho zkusila. Je to bez pardónu lahůdka a dělám je několikrát do roka. Vždycky okolo nich chodím a mám problém vydržet a neochutnat dřív, než přijde jejich čas. Na naložených vejcích není vůbec nic složitého. Základem je mít čistou větší sklenici, která se dá zavřít.
Vejce se původně nakládala hlavně proto, aby déle vydržela. V dnešní době ledniček není uchování vajec problém, nakládáme je čistě pro chuť. Nakládaná vejce jste dříve sehnali skoro v každé hospodě. Potvrzuji, že jako pivní pochoutka fungují naprosto báječně. Velmi dobře chutnají také na obložené míse, k topinkám nebo jen tak k čerstvému chlebu.
Recept na nakládané utopence z vajíček – vejce s paprikou a česnekem
Doba přípravy: 40 minut + uležení 7 dní
Co potřebujeme
- 250 ml octa (ideálně kvasného lihového)
- 250 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička krystalového cukru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 3 paličky česneku (oloupat, rozdělit na stroužky)
- 1 červená nebo žlutá paprika (nakrájet na proužky)
- 1 malá feferonka (volitelně, pro pikantnost)
- 12–13 vajec (uvařených natvrdo, oloupaných)
Postup přípravy nakládaných vajec
1. Vejce uvaříme natvrdo.
2. Do hrnce dáme vařit vodu, ocet, přidáme sůl, cukr koření a česnek.
3. Necháme vařit 5 minut. Přidáme na proužky nakrájenou papriku a vaříme dalších 5 minut.
4. Papriky a česnek vyjmeme z nálevu.
5. Do připravené sterilizované sklenice naskládáme natěsno vejce, prokládáme česnekem a paprikou.
6. Nakonec zalijeme horkým nálevem s kořením.
7. Zavřeme sklenici, necháme vychladnout a dáme do lednice na 7 dní uležet.
V lednici vydrží 2–3 týdny. Po otevření spotřebujeme do 5 dnů. Tak dlouho nám tam ale nikdy nevydrží 🙂
Nezapomeňte na sterilovaná sklenice
Nakládaná vejce musí ležet v dobře sterilované sklenici, aby se nezkazila. Jak na to?
1. V troubě
Vložte sklenice vymyté jarem na 10–15 minut do trouby rozehřáté na 110 °C dnem vzhůru.
2. V hrnci ve vodě
Dobře vymyté sklenice zcela ponořte do hrnce s vodou a vařte 10 minut.

Nakládaná krkovice upečená doma v troubě: Masová delikatesa ze sklenice
