5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pro přípravu naprosto úžasného a chutného želé vezměte 300 gramů libovolných bobulí – malin, lesních plodů, ale mohou být i třešně a višně. Tento recept obvykle připravujeme, když je k dispozici sezónní ovoce a plodiny a následně si zásoby zmrazíme na později.

Získáme osvěžující a lahodné mini dezerty, které můžeme připravovat z různých druhů bobulí a kombinacemi můžeme objevovat nové chutě. Zvláště pak v období, kdy už nejsou čerstvé suroviny, vytáhneme želé z mrazáku a mlsáme. Tento dezert je příjemně snadný na přípravu a nezabere vám mnoho času, takže se můžete rychle ponořit do světa vychlazených lahůdek a oslavit bohatství chutí, které vám přináší.

Zdroj obrázku: Pexels, Lahodné maliny potřebné na přípravu želé

Recept na lahodné želé z bobulí, které zachutná všem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Doba potřebná na ztuhnutí 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 8 porcí
Osvěžující želé se hodí jako sladká odměna na každou příležitost

Potřebné vybavení

  • Potravinářská fólie
  • Silikonová forma
  • Hrnec

Suroviny

  • 300 gramů malin (nebo jiných bobulovitých plodů )
  • 300 mililitrů vody
  • 7 gramů agaru (lze nahradit želatinou)
  • 150 gramů cukru

Postup 

Nejprve si připravíme agarovou směs:

  • Do misky nalijeme 300 ml vody pokojové teploty a přidáme 7 gramů agaru.
  • Dobře promícháme a necháme agar nabobtnat.
  • Mezitím si připravíme směs malin.
  • Pokud používáme zmrazené bobule, odměříme 300 gramů a necháme je předem rozmrazit. Pokud je přítomná tekutina, neodlíváme ji.
  • Přidáme 150 gramů cukru k bobulím a vše důkladně rozmixujeme, dokud nedosáhneme homogenní směsi.
  • Nyní přeneseme agarovou směs do hrnce a přivedeme ji k mírnému varu za stálého míchání.
  • Vaříme 2 minuty a poté přidáme připravené bobule s cukrem.
  • Pokračujeme v míchání a vaříme směs několik minut od prvního varu. Poté odstavíme z ohně a necháme směs odstát 2 minuty.
  • Během této doby ji promícháme, aby se odstranila pěna a směs byla jednotná.
  • Připravíme formu, kterou přikryjeme potravinářskou fólií, nebo použijeme silikonovou formu na cukroví.
  • Směs nalijeme do formy a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Poté želé dáme do lednice a necháme ho ztuhnout.
  • Po ztuhnutí želé vyjmeme z formy a nakrájíme na kostky.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Hotové želé můžeme posypat cukrem nebo obalit v kokosových vločkách pro lepší chuť. 
Cena: do 60 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: maliny, želé


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest