Pro přípravu naprosto úžasného a chutného želé vezměte 300 gramů libovolných bobulí – malin, lesních plodů, ale mohou být i třešně a višně. Tento recept obvykle připravujeme, když je k dispozici sezónní ovoce a plodiny a následně si zásoby zmrazíme na později.
Získáme osvěžující a lahodné mini dezerty, které můžeme připravovat z různých druhů bobulí a kombinacemi můžeme objevovat nové chutě. Zvláště pak v období, kdy už nejsou čerstvé suroviny, vytáhneme želé z mrazáku a mlsáme. Tento dezert je příjemně snadný na přípravu a nezabere vám mnoho času, takže se můžete rychle ponořit do světa vychlazených lahůdek a oslavit bohatství chutí, které vám přináší.
Recept na lahodné želé z bobulí, které zachutná všem
Potřebné vybavení
- Potravinářská fólie
- Silikonová forma
- Hrnec
Suroviny
- 300 gramů malin (nebo jiných bobulovitých plodů )
- 300 mililitrů vody
- 7 gramů agaru (lze nahradit želatinou)
- 150 gramů cukru
Postup
Nejprve si připravíme agarovou směs:
- Do misky nalijeme 300 ml vody pokojové teploty a přidáme 7 gramů agaru.
- Dobře promícháme a necháme agar nabobtnat.
- Mezitím si připravíme směs malin.
- Pokud používáme zmrazené bobule, odměříme 300 gramů a necháme je předem rozmrazit. Pokud je přítomná tekutina, neodlíváme ji.
- Přidáme 150 gramů cukru k bobulím a vše důkladně rozmixujeme, dokud nedosáhneme homogenní směsi.
- Nyní přeneseme agarovou směs do hrnce a přivedeme ji k mírnému varu za stálého míchání.
- Vaříme 2 minuty a poté přidáme připravené bobule s cukrem.
- Pokračujeme v míchání a vaříme směs několik minut od prvního varu. Poté odstavíme z ohně a necháme směs odstát 2 minuty.
- Během této doby ji promícháme, aby se odstranila pěna a směs byla jednotná.
- Připravíme formu, kterou přikryjeme potravinářskou fólií, nebo použijeme silikonovou formu na cukroví.
- Směs nalijeme do formy a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Poté želé dáme do lednice a necháme ho ztuhnout.
- Po ztuhnutí želé vyjmeme z formy a nakrájíme na kostky.