Míchaná vejce se zdají být pokrmem naprosto triviálním. Co kdybychom vám ale řekli, že je můžete povýšit na jídlo vskutku královské a plné prospěšných látek? Stačí přidat pár surovin. Chuť, barvu i cenné živiny dodá kombinace česneku, rajčat, zázvoru a bylinek. Cibule působí antibakteriálně, podporuje trávení a přispívá k regulaci hladiny krevního cukru. Česnek zase známe jako silné antivirotikum a prostředek proti zánětům, navíc posiluje imunitu a prospívá cévám i srdci. Rajčata dodávají lykopen, který chrání buňky před oxidačním stresem a prospívá zraku. Vejce samozřejmě známe jako zdroj bílkovin.
Magická moc bylinek
Vůni a říz těchto neobyčejných míchaných vajec podtrhuje kombinace bylin a koření, jako jsou kurkuma, kmín, zázvor a koriandr. Zázvor a kurkuma působí protizánětlivě a podporují imunitní systém (všichni jistě známe ze zimních období), koriandr a kmín zase pomáhají zlepšit trávení a odvádějí z těla škodliviny. Zklidňují zažívání, regulují krevní tlak a posilují činnost jater. Obyčejná míchaná vejce tak mohou být jídlem, které nejen chutná, ale také působí jako přirozený detoxikační prostředek. Jsou tak nejen ideálním startem dne, ale také bohatým nosičem zdravotních benefitů.
Ingredience:
- Vejce – 2 ks;
- Cibule – ½ ks;
- Rajče – ½ ks;
- Česnek – 1 stroužek;
- Čerstvý zázvor – 1 cm (nebo ½ čajové lžičky sušeného);
- Kurkuma – ¼ čajové lžičky;
- Mletý kmín – ¼ čajové lžičky;
- Sušený nebo čerstvý koriandr – 1 čajová lžička;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý pepř – podle chuti;
- Tuk na smažení – 1 čajová lžička.

Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno.
- Orestujte ji na tuku na rozpálené pánvi dozlatova.
- Zázvor a česnek nastrouhejte a přidejte je ke zlatavé cibuli.
- Za stálého míchání restujte asi půl minuty.
- Rajče nakrájejte také najemno.
- K cibuli, česneku a zázvoru přidejte rajče a vsypte kurkumu, kmín i koriandr.
- Za stálého míchání restujte, až rajče změkne.
- V tuto chvíli rozklepněte do pánve vejce.
- Smažte na mírném plamenu, až pokrm dosáhne požadované konzistence.
- Nakonec dochuťte pepřem a solí.
- Tip: Vhodným tukem je přepuštěné máslo, avokádový nebo jiný rostlinný olej.
Bramborové škubánky s jogurtem: Starodávné jídlo z levných surovin, které zasytí a pochutnáte si
Jablečné palačinky, které nepraskají: Zkuste do těsta nastrouhat pár jablek a přidat skořici a ochutnejte ten rozdíl
Zdroj: Autorský text, Healthline, Healthline