Cheesecake je stále více oblíbený dezert, jehož historie sahá až do starověkého Řecka a stává se klasikou na stolech po celém světě. Tento dezert si za staletí prošel různými podobami a přizpůsobil se chutím snad každé země. Nepečený cheesecake je jedna z moderních verzí tohoto koláče, která je snadná a tak, jak je pro cheesecake důležité, velmi svěží chuti.
V dnešním receptu si připravíme cheesecake s třešňovým kompotem a želatinou – kombinace, která je lehká, vláčná a ideální na každou příležitost.
Recept na Nepečený cheesecake s třešňovým kompotem a želatinou
Ingredience na přípravu těsta na cheesecake
- 300 g sušenek
- 200 g másla
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na přípravu náplně na cheesecake
- 500 g čerstvého kravského sýra
- 400 g smetany ke šlehání
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 sáčky strouhané bílé želatiny
Ingredience na ovocnou vrstvu
- 2 sáčky ovocné želatiny
- 1 třešňový kompot
Postup přípravy
1. Sušenky rozdrtíme ručně anebo v sekáčku či mixéru. Přidáme rozpuštěné máslo, cukry a celé to smícháme. Vznikne nám směs, kterou vtlačíme rukou do formy s odnímatelným okrajem, recept je určený pro formu o průměru 25 cm. Formu s korpusem vložíme do lednice, než budeme připravovat krém.
2. V míse smícháme sýr s cukry a přidáme želatinu. Smetanu vyšleháme a přidáme ke směsi a rozmícháme. Vzniklý krém naneseme na korpus. Uložíme do lednice.
3. Třešně z kompotu necháme okapat a odpeckujeme. Poté poklademe hustě na krém.
4. Z ovocné želatiny a šťávy z kompotu připravíme dle návodu želatinu, kterou třešně zalijeme. Necháme chladit v lednici do druhého dne.
Zajímavosti nakonec
- Dnes existuje cheesecake bez cukru, bez lepku nebo vegan, aby vyhovovaly různým dietním potřebám.
- V USA je cheesecake tak populární, že se 30. července slaví Národní den cheesecaku.
- Největší cheesecake na světě vážil přes 4 000 Kg a byl připraven v Mexiku v roce 2009.