Tento pokrm a recept na něj vznikl jako odpověď na touhu po křupavé, slané a kouřové chuti, kterou běžně poskytuje opečená slanina, ale bez masa. Jedná se tu o tenké plátky rýžového papíru používaného běžné na závitky, které se namočí ve vodě a spojí do dvojité vrstvy, namoří v ochucené směsi a poté se zapečou nebo osmaží dokřupava.
Toto je moderní recept, který se začal objevovat kolem roku 2015 na veganských blozích a je jasné, že byl inspirován americkou snídani – slanina,vejce toasty, asijskými technikami přípravy rýžového papíru a veganským experimentováním. A co veganskou slaninu dělá slaninou? Především je to kouřovost, slanost, křupavost a chuť umami (plná, masitá, hluboká). Stravujete se tak trochu zdravě a vyzkoušíte?
Recept na Domácí veganskou slaninu
Ingredience potřebné na přípravu chuťovky z rýžového papíru s chutí slaniny
- 12 ks rýžového papíru
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 3 lžíce sójové omáčky
- 5 kapek liquid smoke (tekutá
- kouřová příchuť)
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky vegan barbecue omáčky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky liquid aminos (tekuté ochucovadlo podobné sojové omáčce)
- pepř
Postup přípravy veganské slaniny
1. Nejprve si připravíme základní omáčku tak, že v misce smícháme všechny uvedené suroviny kromě rýžového papíru.
2. Rýžový papír si nastříháme na pásky – 6 ks z jednoho papíru. Doporučuji použít čerstvě otevřený papír a nastříhat ho nůžkami.
3. Stříháme dva papíry zároveň, aby byli stejně široké, jelikož budeme spojovat vždycky dva pásky v jeden. Každý pásek namočíme pod vlažnou tekoucí vodou a projedeme prsty. Tím pásky spojíme v jeden a odstraníme přebytečnou vodu.
4. Pásek změkne a proto hned mezi prsty nebereme omáčku a pásek ze všech stran potřeme a umístíme na pečící papír na plech. S omáčkou to nemusíte přehánět, stačí ho opravdu omáčkou pouze potřít.

5. Papír pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 10 minut. Po vyndání bude gumový, ale po chvíli ztvrdne.
TIP: Pokrm se hodí na toasty, bagety, sendviče, s tofu, míchanicí nebo avokádem, do burelů, tortill, salátů, ale i jako křupavý snack nebo posyp.
Rýžové závitky podávané se sladkou chilli omáčkou: Jako lehká exotická delikatesa
Záchrana převařené rýže: Nouzové způsoby použití kašovité rýže
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková