Tento pokrm a recept na něj vznikl jako odpověď na touhu po křupavé, slané a kouřové chuti, kterou běžně poskytuje opečená slanina, ale bez masa. Jedná se tu o tenké plátky rýžového papíru používaného běžné na závitky, které se namočí ve vodě a spojí do dvojité vrstvy, namoří v ochucené směsi a poté se zapečou nebo osmaží dokřupava.

Toto je moderní recept, který se začal objevovat kolem roku 2015 na veganských blozích a je jasné, že byl inspirován americkou snídani – slanina,vejce toasty, asijskými technikami přípravy rýžového papíru a veganským experimentováním. A co veganskou slaninu dělá slaninou? Především je to kouřovost, slanost, křupavost a chuť umami (plná, masitá, hluboká). Stravujete se tak trochu zdravě a vyzkoušíte?

Recept na Domácí veganskou slaninu

Ingredience potřebné na přípravu chuťovky z rýžového papíru s chutí slaniny

  • 12 ks rýžového papíru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 5 kapek liquid smoke (tekutá
  • kouřová příchuť)
  • 1/2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vegan barbecue omáčky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky liquid aminos (tekuté ochucovadlo podobné sojové omáčce)
  • pepř

Postup přípravy veganské slaniny

1. Nejprve si připravíme základní omáčku tak, že v misce smícháme všechny uvedené suroviny kromě rýžového papíru.

2. Rýžový papír si nastříháme na pásky – 6 ks z jednoho papíru. Doporučuji použít čerstvě otevřený papír a nastříhat ho nůžkami.

3. Stříháme dva papíry zároveň, aby byli stejně široké, jelikož budeme spojovat vždycky dva pásky v jeden. Každý pásek namočíme pod vlažnou tekoucí vodou a projedeme prsty. Tím pásky spojíme v jeden a odstraníme přebytečnou vodu.

4. Pásek změkne a proto hned mezi prsty nebereme omáčku a pásek ze všech stran potřeme a umístíme na pečící papír na plech. S omáčkou to nemusíte přehánět, stačí ho opravdu omáčkou pouze potřít.

Namočíme do omáčky a ukládáme na plech s pečícím papírem.
Foto: Cooky.cz, Namočíme do omáčky a ukládáme na plech s pečícím papírem.

5. Papír pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 10 minut. Po vyndání bude gumový, ale po chvíli ztvrdne.

TIP: Pokrm se hodí na toasty, bagety, sendviče, s tofu, míchanicí nebo avokádem, do burelů, tortill, salátů, ale i jako křupavý snack nebo posyp.

Obrázek receptu na rýžové závitky.

Rýžové závitky podávané se sladkou chilli omáčkou: Jako lehká exotická delikatesa

Obrázek k receptu na záchranu převařené rýže.

Záchrana převařené rýže: Nouzové způsoby použití kašovité rýže

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest