Hledáte něco ostřejšího, pikantního na oslavu či k večeři? Máme tu pro vás skvělý tip! Jsou to topinky na Ďábelský či Cikánský způsob. Kombinace chutí těchto topinek vás mile překvapí a přinesou do vaší kuchyně něco neobvyklého.

Ďábelské a Cikánské topinky jsou různé druhy masitých směsí, které se podávají na topinkách. Obě varianty obsahují rajčata, maso, sladkou či pálivou papriku a cibuli. Někdy topinka jen se směsí a někdy je doplněna o vejce. Tyto dvě varianty jsou pikantní a vydatně kořeněné, ale to vše můžete přizpůsobit svým chutím. Pojďte se s námi podívat, co tyto jedinečné topinky obsahují a vyzkoušejte je s námi.

Ďábelské topinky

Ďábelská topinka je verze, která je kořeněná a pikantní. Hodně sladké či pálivé papriky. Nebo ještě pálivější verze by byla s chilli papričkami. Umíte si to představit s papričkami habaneros? Proč ne? Okořeňte to – žijete jen jednou!

Suroviny:

  • 500 g mletého masa (lze vynechat)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule, najemno nakrájená
  • 1 červená, 1 žlutá paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
  • 12 sladkých cherry rajčat (nebo 3 zralá rajčata), nakrájených
  • 1 lžička – 1 polévková lžíce maďarské papriky (sladká nebo pálivá – dle výběru)
  • 1-2 čerstvé červené (pálivé) chilli papričky (pokud máte rádi pálivé)
  • 1 krájená klobása (čabajka)
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru (když máte rádi sladší verzi)
  • sůl a pepř na dochucení

Cikánské topinky

Cikánská verze se nejvíce podobá klasickému českému leču na chlebu. V cikánské verzi se při vaření papriky a cibule přimíchá i vajíčko (až ke konci, protože vajíčko potřebuje na vaření jen minutu nebo dvě).

Recept na cikánské topinky
Recept na cikánské topinky

Suroviny:

  • 500 g mletého masa (lze vynechat)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 červená, 1 žlutá a 1 oranžová paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
  • 12 sladkých cherry rajčat (nebo 3 zralá rajčata), nakrájených
  • 1 lžička – 1 lžička maďarské papriky (sladká nebo pálivá – dle vašeho výběru)
  • 1-2 čerstvé červené (pálivé) chilli papričky (pokud máte rádi pálivé)
  • 2-6 vajec (podle toho, jak máte rádi vejce)
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru (když máte rádi sladší verzi)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup je u obou variant stejný, jen obměníme vše dle surovin

Zahřejte tuk a poté přidáme cibuli a vaříme na středně vysokém ohni asi 5 minut. Pokud přidáme mleté maso, přidáme ho a vaříme, dokud maso není orestované, asi 15 minut. Poté přidáme rajčata, papriky a koření. Trochu zvýšíme teplotu a často mícháme. Přidáme rajčatový protlak nebo v případě potřeby přidáme vodu – nechceme, aby se směs připalovala na pánev. Pokud nepoužíváme maso, přidáme papriky, rajčata a koření a vaříme, dokud papriky nezměknou, asi 10 minut.

Když připravujeme cikánskou verzi, přidáme vejce až v posledních minutách vaření. Vše důkladně promícháme, a vaříme dle vaší potřeby, jak moc máte rádi vejce vařený. Vyzkoušejte tyto dva recepty a napište nám. Nechte si chutnat.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest