Tato buchta je jedna z těch, u kterých se recept dědí po generacích a i dnes se objevuje na každé druhé oslavě. Na pohled vypadá jako zákusek, vevnitř je to vláčná, šťavnatá a sladká pochoutka. Kombinace její vrstev tvoří lahůdku, která opravdu nutí olizovat prsty až do posledního drobečku. A přitom je to buchta, kterou zvládne každý.
Už název buchty slibuje něco opravdu výjimečného. A že to není jen fráze, potvrzuje její chuť a skutečnost, že se tato česká klasika řadí mezi dezerty, po kterých si lidi opravdu olizují prsty, protože spojení jemného krému, vláčného korpusu, často i šlehačky či čokolády patří mezi dezerty, které mají jedno společné: Jsou nebezpečně dobré!
Recept na obliž prst buchtu
Ingredience potřebné k přípravě krémového snu s čokoládou a citrónovou pěnou
Těsto
- 5 vajec
- 200 g cukru krystal
- 5 lžic vody
- 160 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Krém
- 500 ml mléka
- 5 žloutků
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru krystal
- 250 g másla
Bílková pěna
- 5 bílků
- 200 g cukru krystal
- 1 citrón
Postup přípravy buchty
1. Bílky si oddělíme od žloutků a z 5 bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně za stálého šlehání přidáváme po jednom žloutky, vodu a vyšleháme.
2. Nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem.
3. Těsto navrstvíme na plech s pečícím papírem o velikosti 30×40 cm,, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
4. Znovu si oddělíme žloutky od bílků, v mléku rozmícháme žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a uvaříme hustý krém. Mírně vychladíme, přikryjeme folií a dáme chladit.
5. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících dones přidáváme zcela vychlazený pudink. Vyšleháme tak hustý krém, který poté navrstvíme na vychladlý korpus.
6. V horké vodní lázni vyšleháme hustou bílkovou pěnu z bílků, cukru a šťávy z jednoho citrónu, kterou navrstvíme na krém a posypeme strouhanou čokoládou.
Dezert uložíme do lednice nejlépe na noc a podáváme dobře vychlazený, nakrájený na čtverce nebo řezy.
pozn.: částečně upraveno AI