Tato buchta je jedna z těch, u kterých se recept dědí po generacích a i dnes se objevuje na každé druhé oslavě. Na pohled vypadá jako zákusek, vevnitř je to vláčná, šťavnatá a sladká pochoutka. Kombinace její vrstev tvoří lahůdku, která opravdu nutí olizovat prsty až do posledního drobečku. A přitom je to buchta, kterou zvládne každý.

Už název buchty slibuje něco opravdu výjimečného. A že to není jen fráze, potvrzuje její chuť a skutečnost, že se tato česká klasika řadí mezi dezerty, po kterých si lidi opravdu olizují prsty, protože spojení jemného krému, vláčného korpusu, často i šlehačky či čokolády patří mezi dezerty, které mají jedno společné: Jsou nebezpečně dobré!

Recept na obliž prst buchtu

Ingredience potřebné k přípravě krémového snu s čokoládou a citrónovou pěnou

Těsto

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krystal
  • 5 lžic vody
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Krém

  • 500 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g másla

Bílková pěna

  • 5 bílků
  • 200 g cukru krystal
  • 1 citrón

Postup přípravy buchty

1. Bílky si oddělíme od žloutků a z 5 bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně za stálého šlehání přidáváme po jednom žloutky, vodu a vyšleháme.

2. Nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem.

3. Těsto navrstvíme na plech s pečícím papírem o velikosti 30×40 cm,, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

4. Znovu si oddělíme žloutky od bílků, v mléku rozmícháme žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a uvaříme hustý krém. Mírně vychladíme, přikryjeme folií a dáme chladit.

5. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících dones přidáváme zcela vychlazený pudink. Vyšleháme tak hustý krém, který poté navrstvíme na vychladlý korpus.

Vyšlehaný krém navrstvíme na vychladlý korpus.
Foto: Cooky.cz, Vyšlehaný krém navrstvíme na vychladlý korpus.

6. V horké vodní lázni vyšleháme hustou bílkovou pěnu z bílků, cukru a šťávy z jednoho citrónu, kterou navrstvíme na krém a posypeme strouhanou čokoládou.

Dezert uložíme do lednice nejlépe na noc a podáváme dobře vychlazený, nakrájený na čtverce nebo řezy.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest